heves megye

2017.12.18. 17:23

Függőségek között élünk: a hivatásunk is lehet a szenvedélyünk

Milyen függőségekkel élünk? Ki válhat függővé? A válaszokat kutatta előadásában Csáti Szilvia pszichológus.

Juhász Henrietta, [email protected]

Csáti Szilvia: legalább szabadidőnkben szakadjunk el a virtuális világtól!Fotó: Huszár Márk

Túlzásokban élni: ezt a címet adták a Szenvedély 1000 arca rendezvénysorozat következő előadásának, melyre ezúttal Csáti Szilvia igazságügyi és klinikai szakpszichológust hívták meg. Bár az előadás középpontjában az emberi szenvedélyek és függőségek álltak, a közel kétórás beszélgetés a témán messze túlmutatott, s rávilágított a résztvevők számára az élet teljes valóságára.

Csáti Szilvia elsőként a függőségekre és azok negatív, s pozitív hatásaira is szerette volna felhívni a figyelmet. Mert bár – ahogy az az előadáson is elhangzott – a keleti tanok szerint a szenvedélyek nemkívánatos dolgok, az előadó kiemelte, hogy vannak az embereknek előrelendítő szenvedélyei is, a sport, a játék. – A hivatásunk is lehet a szenvedélyünk – tette hozzá a szakember. Ám sokaknak vannak káros szenvedélyei is, s az előadó ezek mellett sem ment el szó nélkül.

A káros szenvedélyeknek különféle módjai és fokozatai is vannak, s mint kiderült, a társadalom is befolyásoló tényezőként hathat ezekre.

Serkentő, tompító és tudatmódosító szerek: ilyen csoportokba lehet sorolni a drogokat, melyek között vannak illegális és legális szerek is. Utóbbihoz sorolható a nikotin, a koffein, az alkohol és a gyógyszerek: a különféle nyugtatók és altatók. Csáti Szilvia elmondta, komoly problémát jelent, hogy az emberek nagy része hajlamos rá, hogy gondjait ezekkel a szerekkel próbálja megoldani. Pedig vannak hatásosabb módszerek is, például a stressz, a feszültség oldására a jóga, a sport. Minden változás csakis belülről indulhat, s ha az ember saját magával nem törődik, senki más sem fog.

Csáti Szilvia: legalább szabadidőnkben szakadjunk el a virtuális világtól!Fotó: Huszár Márk

Szóba kerültek a szintetikus drogok is, melyekhez legálisan hozzá lehet jutni, mert a törvényhozás, mint elhangzott, csak utána kullog, s az orvosok sem tudják kezelni azokat a betegeket, akik addig ismeretlen szerek hatása alatt kerülnek be a kórházba.

Egy másik probléma a dohányzás, melynek hatása nem drámai és azonnali, de a világon élő egymilliárd dohányos közül évente ötmillióan e szenvedélyük miatt halnak meg. Csáti Szilvia a rendelkezésre álló adatok közül azt is kiemelte, hogy országunk az unión belül a dohányzás miatti halálozások számában a negyedik helyen, míg a tüdőrák-halandóságban az első helyen áll.

Érdekes adalékként az előadó arról is szólt néhány szót, hogy a XVII.-XVIII. században a pálinkát még gyógyszerként osztogatták a katonáknak, ezért is maradhatott meg a köztudatban az ital gyógyító hatása, amellett, hogy oldja a gátlásokat és a szorongásokat is. Ám nagy mértékű fogyasztása már biztos nem bír ezzel a gyógyító hatással: a megbetegedések kilenc százalékáért felelős az alkoholizmus.

Az előadás második felében a XXI. századi függőségekről beszélt Csáti Szilvia, így a számítógép-, internet- és mobiltelefon-függőségekről.

– Arra, hogy mobilon mindig elérhetőnek kell lenni, idegrendszerünk nincs felkészülve. Ezért is lenne nagyon fontos, hogy legalább szabadidőnkben szakadjunk el a virtuális világtól – jegyezte meg. Ennek a függőségnek is lehetnek ugyanis komoly szövődményei.

– Ez egy kényszeres, egész életet átalakító folyamat, ami ha megszakad, még elvonási tünetek is jelentkezhetnek miatta. Napjainkban az számít függőségnek, ha az iskolai és a munkahelyen töltött időn kívül valaki hat órát tölt legalább a számítógép előtt, bár véleményem szerint ennél kevesebb is képes rontani az életminőséget – osztotta meg a hallgatósággal a szakember.

Az is elhangzott, hogy egy boldog, érett, tudatos és harmonikus ember valószínűleg nem válik semmiféle függőség rabjává. Ennek eléréséhez számos irodalom, előadás és előadó van az emberek segítségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában