m3

2017.08.18. 07:40

Gyakori a vadbaleset még a sztrádán is

Közösen lépnek fel az autópályán egyre szaporodó vadbalesetek csökkentéséért a megyei vadászszövetség és a közút szakemberei.

SZ. E.

Megkezdődtek az egyeztetések a megyei vadászszövetség, az M3-as autó­pálya mentén működő vadászatra jogosultak, illetve a Magyar Közút Zrt. képviselői között, hogy mielőbb közösen lépjenek fel az autópályán egyre szaporodó vadbalesetek csökkentéséért. Legutóbb múlt csütörtökön, a gödöllői autópálya-mérnökségnél tárgyaltak – tudtuk meg Kovács István Jánostól, a vadászszövetség vadászmesterétől, valamint az Országos Magyar Vadászati Kamara Heves Megyei Szervezetének titkárától. Elmondta: a szövetség kezdeményezésére ültek le egy asztalhoz az érintettek először április­ban.

A megbeszélés apropóját az adta, hogy állampolgári bejelentés érkezett arról, hogy az M3-as nyugati csomópontjának bejáratánál – ez Gyöngyös közelében van – kotorékot észleltek, vagyis a vadak kerítésen belülre jutottak. A közútkezelő akkor további egyeztetéseket szorgalmazott, hogy vegyék fel a kapcsolatot a pálya mentén működő tizennyolc vadászatra jogosulttal is, mivel ők is azt tapasztalják, hogy folyamatos, sőt egyre több a vadbaleset.

Kovács István János vadászmester azonban hozzátette: nem olyan egyszerű ez, mint látszik, mivel sok a jogi akadály. Autópályán ugyanis nem lehet vadászati tevékenységet végezni, a közútra tévedt vad az államé, továbbá a vadásztársaságok sincsenek felkészülve az állatok elejtésére a sztrádán, mivel ez nem feladatuk.

Az egyeztetéseken résztvevők célja ezért egyrészt közösen fellépni a jogalkotók felé törvénymódosítást szorgalmazva, másrészt az, hogy a közútkezelő társaságnak legyen egy olyan embere, aki elvégzi a vadak kilövését. Természetesen ezenfelül az út mentén folyamatosan ellenőrizni szükséges a kerítéseket – nem feltétlenül csak gépjárműből –, illetve célszerű lenne a telepített, sokszor már átláthatatlan növényzetet visszanyesni. Javaslatot tettek ezért a szorosabb együttműködésre, ezt megállapodásba is foglalnák, s erről heteken belül döntés születhet. Az intézkedéstől azt várják, hogy kevesebb lesz a vadak okozta baleset a pályán.

SZ. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában