Heves megye

2017.12.10. 06:55

Hasznos tanácsok: így készíts ennivaló kis mézeskalácsokat!

Az ünnepi hangulatot fokozza a mézeskalács illata, mely sütéskor belengi a konyhát. S bár még a karácsony odébb van, e süteményt ajándékba is adhatjuk szeretteinknek. Érdemes időben hozzáfogni.

Berecz Renáta

Ludányi Judit évek óta készíti a gyönyörű mézeskalácsokat. A díszítés elmélyülést igényel, ügyeskezűek előnyben Fotó: Berán Dániel

A mézeskalács legalapvetőbb összetevője a jó minőségű méz, mely nemcsak finom, hanem egészséges is. Érdemes tehát nem az olcsóbb változatot keresni, s aki igazán finomat szeretne enni, az egyenesen a termelőtől vásárolja. Az egri piacon árusítja az aranyló termékeit Kerekes József, aki már több mint húsz éve foglalkozik méhészkedéssel. Megkérdeztük tőle, milyen mézet ajánl süteményeinkbe. A méhész szavai szerint a legjobb, ha tavaszi vagy nyár végi vegyes virágmézet használunk, ezeknek magasabb az ásványianyag-tartalmuk is. Elmondása alapján az ünnepek előtti időszakban megnő a kereslet a méz iránt.

Ludányi Judit évek óta készíti a gyönyörű mézeskalácsokat. A díszítés elmélyülést igényel, ügyeskezűek előnyben Fotó: Berán Dániel

Nem csak a sütemények elkészítéséhez viszik, egy jó meleg teát is finomabbá tesz, s még az egészségünkre is jó hatással van. A piacon jelenleg egy üveg akácmézért 2500 forintot, a vegyesért 1600 forintot kérnek. Ezután már csak el kell dönteni, melyikből vásárolunk.

Ha pedig már beszereztük egyik fő összetevőnket, s van némi szabadidőnk is sütögetni, hozzáláthatunk az elkészítéshez. Abba, hogy milyen is egy igazán finom és tetszetős mézeskalács, Ludányi Judit avatott be minket. A cukrász végzettségű hölgy kezei közül remekművek kerülnek ki. Erről mi magunk is meggyőződtünk, hiszen megmutatta nekünk a már kisütött finomságokat is.

Elmesélte, hobbiként indult a mézeskalács készítése, először csak közeli ismerősöknek. Ennek már öt éve, s három éve tanfolyamra is jár, hogy fejlessze tudását e téren. Fontosnak tartja a hagyományőrzést, a sütemények díszítésében a népi motívumok is visszaköszönnek. Szavai szerint a megrendelői közül is sokan kérik e témában a süteményeket. Ezen kívül számos különböző megkeresés érkezik hozzá, ezért készített már esküvői köszönetnyilvánító ajándékokat, ajtó­- és ablakdíszeket, ballagási emlékeket is mézeskalácsból. Így, az ünnepek közeledtével pedig karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat is. Kérdésünkre, meddig állnak el ezek a szemet gyönyörködtető alkotások, elmondta, hetekig, de légmentesen tárolva akár éveken keresztül is.

Az elkészítés során Judit szerint a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk, s ne használjunk kikristályosodott mézet, használat előtt olvasszuk azt fel.

A mi receptünk

Egy kilogramm liszthez fél kiló púderfinomságú porcukrot adunk, hat tojást, húsz deka virágmézet, tizennyolc gramm szódabikarbónát, valamint tizenkét és fél deka vajat. Mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezeket jól összedolgozzunk, s a legjobb eredmény érdekében minimum egy napig állni hagyjuk hűvös helyen. Ezután hólyagmentesen átgyúrjuk, kinyújtjuk, formákra szaggatjuk. Díszítéshez pedig tejfölsűrűségű mázat készíthetünk tojásfehérjéből és porcukorból.

Fotó: Berán Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában