heves megye

2017.11.21. 17:01

Hasznos tippek a kertészkedőknek a hideg hónapokra

Novemberben még mindig akad kerti munka, bár nem annyi, mint nyáron, mégis sokat tehetünk kertünkért ebben a hideg hónapban is. Ami munkát most elvégzünk, az tavasszal busásan megtérül.

Barta Katalin

Novemberben, de még decemberben sem késő­ a lemosó permetezést végrehajtani, mivel ez idő tájra már valószínűleg lehullottak a levelek és az időjárás sem tartogat még napközben tartós fagyokat. Aki teheti, ne mulassza el e nagyon fontos őszi növényvédelmi munkát – tanácsolja lapunk állandó kertészeti ­tanácsadója, Nagy Szabolcs, aki egyéb tanácsokkal is szolgál a kertészkedőknek.

– Nézzük a legfontosabb teendőt! Az őszi lemosó kezeléssel a gombák áttelelő szaporító képleteit pusztíthatjuk el, ezáltal mérsékelhetjük a jövő évi fertőzés mértékét. A tafrina, azaz a levélfodrosodás az őszibarackosokban minden évben gondot okoz, főként, ha a fakadás idején magas relatív páratartalommal párosuló alacsony hőmérséklet uralkodik. Nem árt tudni, hogy a gomba nemcsak a lehullott levelekkel telel át, hanem a fák kérgén, ágain, hajtásain évekig fertőzőképes marad. Ezért a lombhullás utáni időszakban réz-, kén-, növényiolaj-tartalmú szerekkel gyéríthetjük a kórokozók számát, amely a baktériumos fertőzés ellen is véd.

S, hogy miként érdemes kijuttatni a szert? Nos, az őszi-téli csapadék lemosó hatására való tekintettel megemelt dózisokkal és tapadószer hozzáadásával kell dolgozni. A moníliás betegség okozza ugyanis évről évre a legnagyobb károkat a gyümölcsösökben. A kórokozó meggyen, szilván, cseresznyén, kajszin, őszibarackon, ritkábban birsen, almán és körtén fordul elő. A fertőzött gyümölcsökben, vesszőkben, gallyakban telel át, gombafonalak formájában.

Ne sajnáljuk az időt és az energiát! Az őszi lemosó permetezés nagyon fontos, és még nem késtünk el vele Fotó: Shutterstock

Az itt termelődő spórák fertőzik meg tavasszal a növényeket, ezért szintén emelt dózisú kombináltréz-lemosó szerekkel kell permeteznünk az ősszel. Alma­-, körte- és birsfákon a varasodást okozó gomba spórák formájában telel át, amelyek tavasszal a fertőzés forrásai lehetnek.

– Fontos megjegyezni, hogy a diófákon az évente fellépő gnomóniás betegség a fertőzött levelek összegyűjtésével és elégetésével kerülhető el. Bogyós gyümölcsű növényeknél, málnánál, ribiszkénél, köszméténél a levélbetegségek, lisztharmatos tünetek mellett a gubacsszúnyog, a málnakarcsú díszbogár és a pajzstetvek által okozott fertőzések mérséklése miatt fontos a fertőzött részek eltávolítása, elégetése majd a lemosó permetezés elvégzése. A lemosó kezelést mindig bő lével, nagy vízmennyiséggel végezzük, hogy a permetlé a kis repedésekbe is jól behatolhasson és a növények törzsén is végig csurogjon. Novemberben­ egyébként, amíg a talaj nem fagy át, ültethetünk gyümölcsfákat, bogyósokat, cserjéket, örökzöldeket, bokrokat, vagy hagymás dísznövényeket a jól előkészített talajba.

Néhány tipp virágaink mentésére

A krókusz-, tulipán-, vagy jácint­hagymákat nemcsak virágágyásba, de cserépbe vagy nagyobb edénybe is ültethetjük, így tavasszal az erkélyt, vagy a teraszt fogják díszíteni. Leandereinket is vigyük most már védett helyre, mivel tartós mínuszokat már nem bírják a szabadban. A téli teleltető helyre való bevitel előtt, permetezzük őket gomba-, rovar- és atkaölő szerekkel! Leandernél nagyon fontos ez a művelet, mivel ha elmulasztjuk, a tavasszal szinte biztos, hogy rovarokkal fertőzöttek lesznek a növényeink.

A díszkertünkben a magas növésű díszfüveket kössük össze, és érdemes az oszlopos növésű örökzöldekkel is így tenni, hogy az esetleges hó súlya ne törje le az ágakat.

Ha van még a kertben saláta, káposzta, vagy póréhagyma, most van itt az ideje betakarítani ezeket. Zöldségeskertekben a termények felszedésével együtt a gyökér- és szármaradványokat égessük el, mert így elpusztítjuk a jövő évben újrafertőző gombákat és rovarokat, ezáltal kevesebb növényvédő szert kell majd használnunk.

Barta Katalin

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában