Poloskainvázió

2019.03.13. 07:00

Házi praktika vagy kontakt növényvédő szer a hatásosabb poloskák ellen?

Nehéz hatásos ­védekezési módszert találni a poloskák ellen. A tartós mínuszok lennének a legnagyobb ellenségeik, de a kutatók ­telelő­csapdák kialakításával is próbálkoznak.

Szabó Katalin

Gádoros, 2018. október 9. Ázsiai máványpoloska a Békés megyei Gádoroson 2018. október 10-én. Már több éve egyre nagyobb számban lepik el hazánkat a zöld színû vándorpoloskák és a barna színû ázsiai máványpoloskák. MTI Fotó: Rosta Tibor

A korai tavasz együtt jár azzal is, hogy korábban érkeznek a kártevők. Emlékszünk, hogy ősszel mennyi bosszúságot okoztak a lakásokba betolakodó poloskák. A szúnyogháló sem akadályozza meg őket abban, hogy bejussanak, bármilyen apró résen keresztül képesek bemászni az otthonokba.

Bár e rovarokat viszonylag könnyű elkapni, de a szellőztetés után ­ellenőrizni kell a lakást, s behatoláskor vadászatot indítani ellenük.

Kitti egy kis praktikával megoldotta a dolgot. – Már nagyon zavart, hogy folyton attól kellett rettegnem, mikor találkozom a lakásban egy újabb példánnyal – mondta az egri lány. – Ezért ecetes-cukros szódabikarbónás vizet tettem egy flakonba, s ebből fújtam az ablak- és ajtókeretre. Csodával határos módon ezután nem volt gondom velük. Ha újra támadásba lendülnek majd, ugyanígy járok el.

Nagy Szabolcs kertészeti szaktanácsadó szerint nem lehet őket kiirtani, ellenségük a tartósan mínusz 50 Celsius-­fokos hideg lenne.

– Kontakt növényvédő szerekkel – a Karate, Decis, Sherpa, K1 – lehet ellenük védekezni – ajánlotta. – Próbálkozhatunk a Bio Kill nevű szórófejes szerrel is. Ha ebből kapnak, azon nyomban elpusztulnak. Ha körbefújjuk vele az ablakot, ajtót, nem engedi be őket a lakásba.

Dr. Csuzdi Csaba, az Eszterházy Károly Egyetem Állattani Tanszékének tanára kijelentette, eddig is rengeteg poloskával lehetett találkozni hazánkban, csak nem ilyen mennyiségben. Most két faj – a márványos és a zöld vándorpoloska – a legnagyobb probléma. Tömegesen vannak jelen, s tavasszal kezdenek feléledni.

– E fajokat Délkelet-Ázsiából, illetve Észak-Afrikából hurcolták be Európába – emlékeztetett –, ahonnan átterjedtek Magyarországra is, főként áruszállítás útján. A márványos poloska Európában először 2004-ben jelent meg Svájcban, s onnan terjedt el, hazánkban először 2013-ban bukkant fel. A zöld vándorpoloskát 2002-ben jelezték először. Az is gondot okoz, hogy ahol megjelennek, ott nem nagyon él természetes ragadozójuk.

Eger környékén a márványos poloska jelenti a legnagyobb problémát, de a zöld vándorpoloska is gyakori.

– A klímaváltozás elősegíti, hogy a tágabb hőmérsékleti toleranciájú élőlények megjelenjenek hazánkban – ismertette dr. Csuzdi Csaba. – A poloskák átvészelik a telet, s tavasszal jönnek elő. Ami az ellenük való védekezést illeti, próbálkoznak a kutatók telelőcsapdák kialakításával, de ez még egyelőre fejlesztés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában