heves megye

2018.01.18. 13:55

Hevesben is népszerű lett az e-személyi

Hazánkban már a lakosságnak legalább a negyede, több mint két és félmillió személy rendelkezik új típusú e-személyivel. Az elektronikus személyazonosító igazolványt 2016-ban vezették be, azóta számos szolgáltatást kapcsoltak hozzá, melyek jelentősen megkönnyíthetik a mindennapi ügyintézést.

Süli Kinga

Fotó: Berán Dániel

Az új típusú okmány igénylése teljesen ingyenes, a hagyományos személyi igazolványhoz képest több adatot tárol – tudtuk meg a Heves Megyei Kormány­hivatal tájékoztatásából. Az okmányban egy csip is található, amely elektronikus formában tartalmaz valamennyi személyes- és okmányadatot, amelyeket vizuálisan is feltüntetnek az e-személyin, de további személyes in­formációkat is tárol.

A csipen rajta van az állampolgár társadalombiztosítási azonosító jele és az adóazonosító jele is, valamint a személyi igazolvány elektronikus egyedi azonosítója. Ezen felül, ha az igénylő kéri, a csip tartalmazhatja még az elektronikus aláíráshoz szükséges adatokat, legfeljebb két, vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámot, és az ujjlenyomatot is.

Fotó: Berán Dániel

A határátlépést is egyszerűbbé teheti

Az e-személyinek három fő funkciója van: elektronikus útiokmány-, azonosítás-, valamint aláírásfunkció, melyeknek köszönhetően számos ügyintézési forma egyszerűbbé válhat. Az e-személyi útiokmány-funkciója még komfortosabbá teszi az Európai Unión belüli utazást, mivel ez is minden olyan határátkelésnél felhasználható, ahol a schengeni vagy más államközi egyezmények ezt lehetővé teszik. Annyiban különbözik a megszokott személyi okmánytól, hogy az e-személyivel a zsilipkapus beléptetőrendszerek is igénybe vehetők, ezáltal gördülékenyebbé válhat a határátlépés – derül ki a kormányhivatal tájékoztatásából.

Orvosoknak, patikusoknak kötelező ez az okmány

Az e-személyi igazolvány legnagyobb előnye széles körben, hogy megkönnyítheti a patikai gyógyszer kiváltását, valamint a háziorvosok Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térbe (EESZT) való belépését is biztosítja.

– Az EESZT használatához, az előírások értelmében, minden háziorvosnak még a rendszer bevezetése előtt e-személyit kellett igényelnie, mert csak ennek segítségével tudunk belépni a rendszerbe. Kaptunk egy kártyaolvasót, abba kell behelyeznünk a saját elektronikus személyi igazolványunkat, be kell ütni egy hatjegyű, egyedi azonosító kódot – ilyen kódja mindegyik e-személyinek van – és csak ezt követően tudunk belépni az EESZT-be. Ennek köszönhetően kizárt, hogy idegen is hozzáférjen a rendszerhez, hiszen az csak a háziorvosok kódjával és személyijével használható – ismertette az e-személyi előnyét dr. Kristofori György, siroki háziorvos.

A patikusoknak hasonló okok miatt kötelező az e-személyi megléte, mivel ők is használják az EESZT-t a kiadandó gyógyszerek megtekintéséhez, ám a patikákban az e-személyit már a betegek is használhatják.

– Ha a háziorvos a páciens gyógyszerét rögzítette az EESZT-ben, akkor az e-személyi segítségével – mivel az tartalmazza a beteg taj-számát –, akár recept, azaz felírási igazolás nélkül is ki tudjuk adni az orvosságot. Bár ezt még csak kevesen tudják, hiába van sokaknak már új típusú személyi igazolványa, a legtöbben még mindig hagyományos, papír alapú recept alapján váltják ki a gyógy­szereiket – árulta el dr. Rácz Zsuzsanna, egy felsőtárkányi patika vezetője.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában