heves megye

2018.01.18. 11:15

Hóhelyzet, csúszós utak: halálos baleset is történt a megye útjain

Megyeszerte havazással, helyenként havas, ónos esővel, a hegyekben nagy mennyiségű hóval jött vissza ismét a tél. A buszok némi késéssel, de menetrend szerint közlekedtek, a sószórók és a hókotrók is munkába álltak.

Hliva Éva

Gyöngyösön az utak nagy része járható volt, sokfelé a házak tulajdonosai már söpörték a járdákat kedd reggel. Dél körül a hólapátok is előkerültek, a város útjain fél kilenc körül elindultak a sószóró autók.

– Folyamatosan szórják Gyöngyös és Mátrafüred útjait a városgondozás járművei – tájékoztatta lapunkat Tóth Szabolcs a délelőtti órákban. A Városgondozási Zrt. köztisztaságért felelős üzletágvezetője hozzátette, először a forgalmasabb csomópontoknál tisztítanak, majd a járdákat, lépcsőket is síkosságmentesítik. Amint nagyobb mennyiségű hó hullik, hókotróval látnak munkához.

– A buszjáratoknál a déli­ órákig nem volt drasztikus csúszás, kisebb késések fordultak elő – tudatta Sándor ­Tibor. A KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Heves megyei forgalmi igazgatóhelyettese elmondta, Gyöngyösön, a Karácsondi úton történt baleset a csúszós út miatt. – Reggel buszunknak ütközött egy személyautó, amely áttért a szembejövő sávba. A mátrai utakon kritikusabb a helyzet, de járatkimaradás nélkül indultak az autóbuszaink.

A sószóró járműveknek is bőven volt dolguk a havazás idején. Az utak mindenütt járhatók voltak Fotó: Czímer Tamás

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott sajtószóvivőjétől megtudtuk, a fent említett balesetnél a gyöngyösi tűzoltók segítettek, ahogy a 3-as számú főúton is. Ott kisteherautó és személykocsi ütközött. A tűzoltók a mentők segítségével egy ember kimentettek a járműből, a sérültet a mentők kórházba szállították – közölte Nagy Csaba.

Kedd kora délutánig az Egri Rendőrkapitányság illetékességi területéről egy anyagi káros balesetről érkezett bejelentés – ismertette Lázár Levente. A főkapitányság sajtóreferense elmondta, Nagyrédénél és a dél-hevesi térségben, illetve az M3-as autópályán is történt baleset, utóbbinál egy ember megsérült. A megyeszékhelyen délben már szaporábban havazott, ám az utak járhatóak voltak. A közút munkagépeivel is megyeszerte találkozhatott az úton lévő.

Schläferné Farkas Bernadett, a Városgondozás Eger Kft. kommunikációs vezetője közölte: a nagyobb mennyiségű hó eltakarításában nyolc gépük vett részt. Az utak, járdák, gyalogátkelők, parkolók, buszmegállók síkosságmentesítését végezték, folyamatosan töltötték a kihelyezett sózóládákat is. Az utakra sót a belvárosban folyékony kalcium-klorid oldatot használnak.

A Mátrában jelentős mennyiségű hó hullott és Hatvan térségében is folyamatosan havazott. Elzárt településekről, járhatatlanná vált utakról nem érkezett jelzés.

Szerdán az utak megyeszerte még mindig csúszósak voltak, s be is következett a katasztrófa. Életét vesztette egy ember, amikor összeütközött egy busz és egy személygépkocsi Egerszalók külterületén, az Ady Endre úton. A személyautó vezetője beszorult a járművébe. A helyszínre riasztott egri hivatásos tűzoltók feszítővágóval kiszabadították, ám az életét már nem lehetett megmenteni. információk szerint a férfi autójával haladt Demjén felé, amikor megcsúszott az úton és áttért a másik sávba, ahol összeütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal.

Az Útinform csütörtök délelőtti jelzése szerint országszerte csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmi utak, valamint a fő- és mellékutak burkolata a megelőző szórások hatására sónedves.

A látási viszonyok többnyire megfelelőek, csak Szikszó térségében nehezítik ködfoltok a közlekedést, valamint Polgári környékén 100 méter alatti a belátható út hossza.

Szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás, Dunaújváros térségében közepes erejű szél fúj.

A hőmérséklet -11 és +2 fok közötti.

A meteorológusok előrejelzése szerint szombatig további csapadék várható, vasárnap pedig havazásra is lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában