eger

2017.09.22. 21:20

Így nézett ki közel 80 éve a Líceum

A gyönyörű barokk épület mindig is Eger ékessége volt.

Eszterházy tér a Líceummal, 1938. (Fotó: Fortepan)

Eszterházy tér a Líceummal, 2017.

Egykor és ma

A Líceum története

A líceumot Barkóczy Ferenc püspök kezdte építtetni 1761-ben, mert ebben az épületben kívánta elhelyezni az általa alapítani kívánt egri egyetemet (universitast). Az első tervező Josef Ignaz Gerl volt. Miután Barkóczy esztergomi hercegprímás lett, őt a püspöki székben 1762. június 29-én Eszterházy Károly követte. Az épület 1785-re készült el. A líceum a főiskola főépülete.

Eszterházy az építkezést végig figyelemmel kísérte; ha kellett, magánvagyonából pótolta a költségvetés hiányait. Négy fakultással működő egyetemet álmodott meg, de 1774-es megnyitásakor csak három, a jogi, a teológiai és a filozófiai képzések indultak el. Sajnálatos módon az 1784-ben kiadott Ratio Educationis értelmében hamarosan ezek a tanszékek is megszűntek, két évre rá pedig a Papnevelde is Pestre tette át székhelyét. Mária Terézia ezen rendelete korlátozta a katolikus egyház addigi jelentős szerepét az iskolákban, és kijelentette, hogy az oktatás az állam ügye. A rendelet továbbá kimondta azt is, hogy Magyarországon csak egy egyetem működhet, ez a Budai. Így Eszterházynak az az álma, hogy egyetemet alapítson sosem teljesülhetett igazán, helyette az iskola a Líceum nevet vette föl.

A XIX. században Pyrker János egri érsek által 1828-ban alapított első magyar nyelvű tanítóképző iskolát is ide helyezték át 1852-ben.

Jelentős, átfogó felújítás 1925-ben, Wälder Gyula vezetésével történt az épületen. 1949-ben, az államosítás után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Főiskolai Karát telepítették ide. 1950-ben a főiskola önállósult és tanárképző főiskolaként vált ismertté az országban.

Építtetőjének, Eszterházy Károlynak nevét 1989-ben vette fel, azóta ezen a néven működik.

Az épületet 2012-ben felújították. A revitalizációval elsősorban új terek létesültek, és az egyik legmodernebb felsőoktatási intézménnyé vált. Négy évvel később pedig megvalósult a régi álom, 2016. július elsejétől ugyanis egyeteme van Egernek.

(Forrás: Wikipédia, eger.varosom.hu )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában