Heves megye

2018.02.19. 11:33

Inkább a szabadnapot választják a dolgozók a táppénz helyett

A téli hűvös hónapok során egymást érik a különféle járványok és vírusok. A dolgozók sokszor attól tartanak, elveszíthetik állásukat, ha sokat vannak táppénzen.

Süli Kinga

A Heves Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási Főosztályának tájékoztatásából kiderül, szűkebb hazánkban az elmúlt évben átlagosan tizennyolc napot töltött otthon egy munkavállaló táppénzen, ami kevesebb, mint a korábbi években. Sokan nem szeretik orvossal kiíratni magukat, hiszen akkor a betegség időszakára csökkentett fizetést kapnak, és olyan is akad, aki az állását félti, és úgy gondolja, praktikusabb, ha inkább szabadságot vesz ki a lábadozás idejére.

– A pácienseim körében változó hozzáállást tapasztalok a betegszabadsággal kapcsolatban, akad, aki csak akkor hajlandó otthon ­maradni és pihenni, ha ráparancsolok, de olyanok is vannak – szerencsére kevesen – akik szinte hobbit űznek abból, hogy táppénzre menjenek. Vannak, akik az állásukat féltik, sokan pedig nem akarják, hogy távollétük idején felhalmozódjon a munka, ezért utolsó erejükig dolgoznak – árulta el lapunknak dr. Kristofori György, siroki háziorvos. Kiemelte, sok tényezőtől függ, hogy kinek, és mennyi ideig érdemes otthon maradni, többek között a munkakörtől, az életkortól, valamint az adott személy általános egészségi állapotától is.

A kisgyermekes szülők esetében arra is lehetőség van, hogy a gondviselő azért vegyen ki táppénzt, hogy otthon maradhasson gyermekét ápolni. Erre azonban szigorú szabályok vonatkoznak, minél nagyobb a gyermek, annál kevesebb napot maradhat otthon a szülő, és csak akkor teheti ezt meg, ha mindkét fél dolgozik, ha például az anyuka egy másik gyermekkel otthon van gyesen, az apuka nem vehet ki betegszabadságot gyermekápolás céljából – fejtette ki a doktor.

 

Ön táppénzre megy vagy szabadságra, ha beteg?

Varró Mónika: – Jelenleg pont ezzel a problémával küzdöm, három hétig fizikoterápiára kell járnom, de csak minden második nap. Szerencsére a munkahelyemen rugalmasak voltak, és megengedték, hogy csak minden másnap járjak be dolgozni, amikor pedig kezelésen vagyok, azokat a napokat kiveszem szabadnapként, nem szerettem volna ennyi táppénzes napot.

Burai Mihályné: – A gyermekem esetében látom, mekkora dilemmát tud okozni, ha megbetegszik, ő csak akkor szokott otthon maradni, ha nagyon rosszul érzi magát, de akkor is csak pár napot, szabadnapként. Ha az unokám beteg, sokszor én vigyázok rá, hogy a lányomnak ne kelljen emiatt hiányoznia a munkából, úgy látom, nem jó szemmel nézik, ha valaki sokat van táppénzen.

Sallai Tibor: – Ha komoly betegségem lenne, akkor biztos, hogy inkább táppénzre mennék, mert olyankor az a megfelelőbb. Persze csak ha egy gyors lefolyású megfázásról van szó, amit egy-két nap alatt ki lehet pihenni, akkor egyszerűbb szabadságot kivenni, de mondjuk öt napot már nem áldoznék fel a szabadnapjaimból, ha beteg lennék, inkább a táppénzt választanám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában