EGER

2017.08.18. 16:28

Ismét gyermektábort szerveztek a szovátai gyermekotthon lakóinak

Először tavaly szervezték meg az Egri Gyermektábort, akkor húsz fiatal érkezett Böjte Csaba szovátai gyermekotthonából. Az a pár nap olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttek: idén is várják azon családok jelentkezését, akik szívesen vendégül látnák öt napra az erdélyi gyerekeket. A csapat szerdán érkezett a hevesi megyeszékhelyre.

Szomszéd Eszter

Az egri strandfürdő bejáratánál gyülekezett csütörtök reggel az a tizenhat fiatal, akik Böjte Csaba szovátai gyermekotthonából érkeztek. Mindannyiukat elkísérte befogadó családjukból valaki, akikkel már sikerült kellőképpen összeismerkedniük, hisz' érkezésük napját, a szerdát együtt tölthették, kötetlenül. Az egri Juhász Katalin ugyan egyedülálló, de már másodjára jelentkezett, hogy segítsen az egyik fiatalnak.

– A Gál családdal már régi ismeretség köt össze, és tavaly, mikor meghallottam a rádióban, mire készülnek, szinte azonnal jelentkeztem – mesélte a fiatal nő, aki azt is elárulta, hogy már a testvére is nagyon gondolkozik rajta, hogy jövőre ő is csatlakozik a gyermektábor befogadó „szülői” közé.

– Aztán egy olyan kedves fiatallal hozott össze a sors, hogy úgy gondoltam, idén sem hagyhatom annyiban ezt a lehetőséget. A tavalyi befogadottam végül nem jöhetett el ismét, de azt hiszem, Csillával is jól ki fogunk jönni – nevetett össze a 17 esztendős lánnyal.

– Kata nagyon jófej, már tegnap is sok közös programunk volt. Sétáltunk, futottunk is a városban, néztünk egy filmet és rengeteget beszélgettünk. Szerintem jó lesz ez a pár nap. Egerben még soha nem jártam eddig, de voltam már Fonyódon és Kecskeméten is a gyermekotthon jóvoltából, aminek kilenc éve vagyok lakója – mesélte Ambrus Csilla, aki elmondta: a strandot várja a legjobban a következő napok programjaiból.

A vízi libikóka jó mókának bizonyult az édesanya nélkül maradt désfalvai testvéreknek, akik most öt napot tölthetnek Egerben Fotó: Berán Dániel

Közben elkészült az első csoportkép is. Egerben kicsit szokatlanul kérlelték egymást a mosolygásra, és a hatás nem maradt el: „mondjátok, hogy pityóka!”, „mondjátok, hogy csicsóka!” Csíííz!

S, hogy mi is ez az egész pontosan? Tavaly júliusban írtunk először erről a különleges összefogásról, amit Gál Zsombor – a borászattal foglalkozó Gál család tagja – kezdeményezett. Zsombor ugyanis két hetet töltött a szovátai otthonban, ahol önkéntesként segítette az ott dolgozók munkáját. Ez olyan maradandó élmény volt számára, hogy úgy döntött, összehoz egy felejthetetlen hetet Egerben húsz ott élő gyermeknek.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik házában, a Székelyföld szívében, Szovátán több mint százan – 6-tól 18 esztendős korig – laknak. A gyerekek évközben óvodába, iskolába járnak, de nyáron lehetőségük van kimozdulni, megismerni az anyaországot a magyar családok, támogatók jóvoltából. S nemcsak árva fiatalokat fogadnak be a Böjte Csaba által fémjelzett gyermekotthonokba, hanem olyan ifjakat is, akiknek a családi háttere és körülményei nem alkalmasak arra, hogy a gyermek egészséges és nyugodt környezetben nőhessen fel.

A kezdeményező fiatalember ebben az évben azonban csak távolról tudja koordinálni az eseményeket – bokros munkahelyi teendői miatt –, ezért a főszervező idén testvére, Veronika lett. Tőle megtudtuk: tizenegy családnál tudták most elhelyezni a gyerekeket. Szerdára közös családi programot, csütörtökre strandot és tanyalátogatást terveztek, pénteken az egri várat látogatták meg, majd kirándultak az Eger-hegyre, szombaton ismét csobbannak a medencékben, a vasárnap pedig az ünnep jegyében telik: a délelőttöt a családokkal töltik, lesz közös főzés, majd részt vesznek a bazilikában tartott szentmisén és megnézik a tűzijátékot. A fiatalok és kísérőjük hétfőn indulnak haza.

– Úgy gondolom, minden embernek szüksége lenne arra, hogy betekintést nyerhessen a társadalomnak ezen rétegeibe is, hogy lássák, mi is az a nélkülözés, milyen az, szülő nélkül felnőni. Ezek a gyermekek ugyanolyan értékesek, mint bárki más – emelte ki Veronika, aki maga is járt Szovátán, és a tábor után is tervezi, hogy barátaival kimegy korrepetálást tartani a fiataloknak.

– Mindig érdekelt bennünket a társadalmi szerepvállalás, a szervező csapat is e célkitűzés mentén verbuválódott: az Egri Gyermektábort heten szerveztük. Van köztünk könyvelő, ingatlanos, rádiós, gyermekpszichológus, szóval sokfélék vagyunk, de emiatt képesek voltunk összefogni – mesélte a főszervező, akitől megtudtuk: rengeteg támogatást kaptak.

Érdekes, kinek miért fontos

Segített az egri önkormányzat, de vállalkozások is jelentkeztek, így kaptak tejet, felvágottat, zsömlét, sajtokat, süteményeket. A „szülőktől” mindösszesen annyi volt az elvárás, hogy biztosítsák a gondoskodó hátteret.

– Érdekes, kinek miért volt fontos ez a tábor. A befogadóink között vannak fiatal, még gyermektelen párok, de olyan is van, ahonnan már kirepültek a saját gyerekek, és szívesen fogadták be otthonukba Böjte Csaba fiataljait, és akad olyan szülőnk is, aki öt sajátja mellé vállalt még egy hatodikat – részletezte Veronika, aki elárulta: a jövőben szeretnének nyitni az Eger környéki, nehéz sorsú gyerekek felé is.

Sz. E.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában