heves megye

2017.09.22. 16:43

Itt a vadászidény, de túrázni és erdei vonatozni is lehet a hétvégén

Szeles időre, záporokra számíthatunk a hétvégén, de ettől még lesz lehetőség szabadtéri programokra.

A kicsik is találhatnak programokat a hétvégére Fotó: EGERERDŐ Zrt.

Az EGERERDŐ Zrt. pénteken úgy tájékoztatta a portálunkat, hogy az ősz a vadászati idény kezdete, így felhívják a figyelmet, hogy az erdei tartózkodást lehetőség szerint mindenki 9–15 óra közé időzítse. Átfogó korlátozás nincs, a részleges és átmeneti korlátozások is csak novembertől, a társas vadászatok beindulásával várhatók. Hangsúlyozzák, hogy vadászati szempontból a területeiken vagy saját vadászat vagy bérvadászat folyhat.

Tájékoztattak arról is, hogy a vadászatok általában nem a turista utak mentén folynak, de természetesen az erdőjárók és a vadászok részéről is fokozottabb elővigyázatosság szükséges ebben az időszakban. Ezért is fontos tudni, hogy az EGERERDŐ Zrt. erdész és vadász szakemberei már korábban előkészítették a vadászatokat. Ehhez kapcsolódóan közölték: fontos, hogy a kirándulók figyelembe vegyék a felhívást, hiszen ellenkező esetben veszélyeztetik a hosszas és bonyolult szervezést, előkészítést igényelő feladat végrehajtását.

– Az erdészeti és turistautak egy kivételével járhatóak a Mátrában és a Bükkben is. A Gloriette-tisztásról az Istállós-kői-barlanghoz vezető turistaút megtisztítása megtörtént, de a meredek út mellől a korlát és a lépcsőfokok még hiányoznak, ezért fokozottan balesetveszélyes. A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút utasai részére így a faluba vissza vezető út mentén ajánlják a természeti látványosságokat és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot megtekinteni – tették hozzá.

A kicsik is találhatnak programokat a hétvégére Fotó: EGERERDŐ Zrt.

Arról is értesítettek, hogy a Mátravasút vonatai Gyöngyös-Mátrafüred és a Gyöngyös-Szalajkaház vonalon menetrend szerint közlekednek. De aki erdei vonatozásra vágyik, Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal már csak szabad- és munkaszüneti napokon számolhat. Hangsúlyozzák, hogy a szombati Szarvasbőgés a Stimecz-háznál programra már elkeltek a helyek, jelentkezni már nem lehet.

– Az országos tűzgyújtási tilalom a múlt héten feloldásra került, így a kijelölt tűzrakó helyeken, újra van lehetőség erdei bográcsozásra, de fontos, hogy a tűz eloltása után, mielőtt a területet elhagyják, győződjön meg arról, hogy ténylegesen sikerült a tüzet eloltani – közölték.

További aktuális információkat az EGERERDŐ Zrt. Facebook-oldalán, ide kattintva olvashat, az ország területén a vadászatok miatti korlátozásokról pedig itt tájékozódhat.

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában