heves megye

2017.07.23. 08:05

Jó mulatság is lehet az otthoni befőzés

Sokan riogattak idén tavasszal azzal, hogy a fagy miatt borsos ára lesz az idei gyümölcsöknek, s megyénk piacain azt tapasztaltuk, hogy igazuk lett. A drágulás a zöldségekre is vonatkozik.

Barta Katalin

Fotó: Huszár Márk

 

– Amikor tavasszal megláttam az elfagyott gyümölcsfáimat, úgy gondoltam, idén nem vállalkozom a befőzésre. Kellemes meglepetésként ért, amikor a minapi, szokásos piaci körutamon azzal szembesültem, hogy gazdag a kínálat szezonális gyümölcsből, zöldségből, bár a legtöbb árunak alaposan megkérik az árát. Osztottam, szoroztam, s arra jutottam, hogy idén is érdemes néhány üveg dzsemet, savanyúságot eltenni télire – mondja Bárándi Istvánné, akit elkísértünk egy reggeli sétára az egri piacon.

– Négy kiló sárgabarackot veszek. Egy kicsit apróbbak, mint ami az én kertemben terem, de egészségesek, és ízletesek. Lekvárnak kitűnő. Kilója 450 forint, ehhez jön a körülbelül két kiló cukor. Ebből nyolc-tíz üveg lekvár lesz, ami nekünk éppen elég télire – sorolja a gyakorlott háziasszony, aki azt mondja, hogy a háztartásában a lekvárok mellől náluk nem hiányozhat a házi lecsó sem, s a savanyúságról is ő gondoskodik. Kapok tőle egy nagyon egyszerű tartósítóreceptet is, amit olvasóinkkal is szívesen megosztok a cikk végén.

Az ízek és a minőség miatt mindenképpen érdemes belevágni Fotó: Barta Katalin

A házit soha nem helyettesíti a bolti

Tény, hogy a fiatalabbak nem sokat bíbelődnek a befőzéssel. Azt mondják, a fagyasztóban minden eláll, s manapság nem is érdemes erre időt pazarolni, amikor minden frissen megvehető télen-­nyáron.

Az idősebbek azonban vallják, hogy a gonddal elkészített házi lekvárt, dzsemet, kompótot soha nem helyettesíti a bolti. A házi befőzés előnyeihez tartozik egyebek között az is, hogy otthon mindenki ügyel arra, hogy az összetételben ne legyen kivetnivaló. Az áruházi termék gyakran tartalmaz adalékokat, tartósítószert, íz- és színfokozókat. Nem véletlen, hogy a boltban kapható minőségi árunak, amelyet márka véd, ma is igencsak borsos az ára. Jóval drágább, mint amit otthon készítünk.

A kovászolásra alkalmas uborka tartja az árát

Az egri piacon tehát a szép nagy szemű sárgabarack kilójáért akár 600 forintot is elkérnek, bár a lekvárnak való, érettebb gyümölcs kilóját már 4-500 forintért is megvehetjük. Lecsónak való paprikát kaptunk 250 forintért is, a paradicsom kilóját minőségtől függően 4-500 forintért mérik. A savanyításra, kovászolásra alkalmas, friss fürtös uborka tartja az árát: 3-400 forintot is elkérnek kilójáért, de láttunk 250 forintért is jó minőségű, friss árut.

A cukor nemcsak édesít, konzervál is

Lényeges tudnivaló a befőzésnél, hogy a receptekben közölt cukormennyiség nem szentírás. Csökkenthetjük azt, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növelnünk kell a gőzölési időt vagy a tartósítószer mennyiségét. Konzerválóként a szalicilt vagy a benzoesavas nátriumot szokták alkalmazni, az egészségre egyik sem ártalmas. Aki mégis idegenkedik ezektől, az inkább ne keverje bele az egész mennyiségbe, hanem csak a gyümölcs vagy a lekvár tetejére tegye, s az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el.

Csak dobd bele a lébe a zöldséget!

Bárándinétól kaptuk az alábbi receptet, amihez nem kell túl sokat szöszölni. Hozzávalók: 5 l hideg víz, 30 dkg só, 70–100 dkg cukor, ízlés szerint, 6 deciliter 20 százalékos ecet, 1 csomag kapor, 1 szál torma, 50 szem bors, 7-8 db babérlevél, 3 kávéskanál borkénpor, 1 csomag szalicil, vagy nátrium-benzoát, 1 teáskanál mustármag.

Elkészítése: a zöldségeket alaposan megmossuk. A hozzávalókat hidegen összekeverjük egy megfelelő edényben. Jó a műanyag vödör, de sokan az öblös cserépedényre esküsznek. Az évszaknak megfelelő és savanyításra alkalmas zöldségféléket bármikor beletehetjük.

Az edényt lehetőleg hűvös helyen tároljuk. Nem kell lezárni, csak letakarni, összeérés után bármikor fogyasztható. Általában három hét a várakozási idő.

Barta Katalin

(Ajánlófotó: Huszár Márk)

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában