eger

2018.01.19. 11:20

Jobban fogy, ha ízesített a tejtermék

Már 2004 óta működik hazánkban az iskolatejprogram, melyet az Európai Unió és a magyar állam ­közösen finanszíroz. Célja, hogy a gyermekek körében népszerűsítse a tejtermékek fogyasztását, s eljuttassa azt az oktatási intézményekbe. Sikeresnek mondható, a diákok szeretik a kispoharas készítményeket. Igaz, az ízesítettek kedveltebbek.

Berecz Renáta

Mikor megérkeztünk a Szent Imre Katolikus Általános Iskolába, már a folyosón várják a diákok, hogy a kiporciózott iskolatejet a második szünetben elvihessék minden osztályba. Reggel nyolc óra körül érkezik a napi szállítmány, amit aztán egy iskolai dolgozó rekeszekbe pakol a létszámnak megfelelően. Ezeket az ügyeletes felsősök juttatják el a kisebbekhez is.

Az első óra után nagy a nyüzsgés, s a fiúk mindegyike megfog egy-egy rekeszt, majd szaladnak is az osztályokba. Az ott maradt lányoktól arról érdeklődöm, melyik a kedvencük az iskolatejprogramban kapott termékekből. Felváltva, s nagyjából megegyezően kiáltják a kakaós és a csokis tejet. A poharas tejről is kérdezem őket, mennyire kedvelik. Egyetértésben felelik, az annyira nem fogy, mint a többi, jobban szeretik az előbbieket. Bepillantunk az osztálytermekbe is, vannak, akik már szürcsölik is a poharas tejet.

Az igazgató elmondja, iskolájukban évek óta a beszállító mindig pontosan, a kért mennyiséggel érkezik.

Valkó Viktor elégedettségét fejezi ki, hiszen az Egertej termékeit szeretik a gyerekek. Az intézményvezető fontosnak tartja a programot, az egészséges táplálkozás alapja, s a nebulók megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a tejtermékek fogyasztása.

Mindig a felsősök segítenek a tejtermékek kiosztásában, az első óra után Fotók: Berán Dániel

– Sokféle készítményből lehet választani, a heti négy napon mindig másféle érkezik, a szerda a tejes nap – fogalmaz az intézmény vezetője. Véleménye szerint a kiosztás metódusa is fontos, a nagyobbak kisebbeknek való segítségnyújtást is gyakorolják.

A tejfogyasztás népszerűsítéséhez az iskolákban plakátokat is ki kell helyezni, amelyeken a beszállító áruit tüntetik fel. Az igazgató mutatja, rajta van a natúr joghurt, az ízesített és a natúr tej, a kefir is. Utóbbit azonban nem kérik, mert nem igazán fogyott el, úgy, ahogy az ízesítés nélküli joghurt sem.

– Annak nincs értelme, hogy nagy mennyiség maradjon meg, így olyan termékeket választottunk, amiket szívesebben esznek meg a gyerekek. Például a gyümölcsös joghurtot sokkal nagyobb érdeklődés övezi a natúrnál – meséli az igazgató. Hozzáteszi, néha így is marad meg tejtermék. Napközben nem mindig fogy el a szállított mennyiség. Ezeket azonban – ha a diák úgy gondolja – nyugodtan haza lehet vinni, így nem romlik rájuk semmi.

Az egészséges életmódra nevelésen túl arra is figyelmet fordítanak, hogy a műanyag poharakban érkező készítmények edényeit a szelektív gyűjtőbe helyezzék. Így már alsós kortól próbálják környezettudatosságra is nevelni a diákokat.

Követelmények szerint, széles választékkal

Megyénk sok iskolájába az Egertej Kft. szállítja a tejtermékeket évek óta. A cég igazgató­helyettese elmondta, már a kezdetektől fogva tevékenykednek a programban, az intézményeket is ők keresik meg ajánlataikkal. Almási Csaba úgy véli, kellő tapasztalattal rendelkeznek már e területen, így sok intézmény régóta őket bízza meg a feladatok teljesítésével. Tejtermékeiket általános iskoláknak – 1–8. osztályos korú gyermekeknek –, s a korosztályi feltételekből adódóan kis gimnáziumi képzésben résztvevőknek is szállítják. Ezen kívül a program az óvodákra is kiterjed. Hozzátette, szeptembertől júniusig, heti négy alkalommal viszik a készítményeket. Igyekeznek minél szélesebb választékot biztosítani, s az igényeknek megfelelni. Emellett pedig betartani a szigorú követelményeket is, melyeket a program támaszt. A termékek így az egészséges táplálkozásnak megfelelően alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Visszajelzésekből ugyanakkor ő is úgy látja, a gyerekek a legkevésbé a tej iránt érdeklődnek, abból marad meg a legtöbb az intézményekben. A kakaós és a csokis tej azonban nagy kedvenc, a gyerekek ezt szívesebben fogyasztják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában