EGER

2018.03.21. 13:45

Kabátzsebben is elfér ez az EKG-készülék

A stroke, a hirtelen szívmegállás hazánkban évente 37 ezer, világszerte 12 millió ember életének vet véget. A veszprémi kutató, prof. Kozmann György és az egri Sanatmetal Kft. közös munkája nyomán világot látott egy korábban elképzelhetetlen konstrukció: a kabátzsebbe férő, személyes EKG-készülék. A WIWE útjáról, sikereiről és jövőjéről Csörghe Ádám, a WIWE marketingmenedzsere beszélt.

Lőrincz Rebeka

Több évtizedes kutatómunka eredményei lapulnak a bankkártya méretű, vékony, matt fekete ház alatt, amelyet bizonytalanul forgatok az ujjaim közt; aktiváljuk a kütyühöz tartozó táblagépes alkalmazást, hogy a két érzékelőt letapogatva, szemügyre vehessem, mire képes a szívem 60 másodperc alatt. Minden rendben, közli barátságos zölden – csak a pulzusom szökött fel kicsit az izgalomtól. Ha az én életemet egyelőre nem is, már sokakét megmentette a WIWE.

Helyezzük a mobil EKG gondolatát a tíz évvel ezelőtti technológiai viszonyok közé, talán érzékelhetővé válik, mekkora felkészültséget követelt a koncepció kidolgozása.

– A tervek létrejöttét megelőző hosszas kutatás Kozmann György nevéhez és a Pannon Egyetem csapatához fűződik. Az első megállapodás a professzor és az egri Sanatmetal Kft. között 2014-ben született, majd elkezdődött a tervezés és a technikai részletek kidolgozása – meséli Csörghe Ádám.

A WIWE használata nem igényel különösebben nagy technikai felkészültséget Fotók: Lőrincz Rebeka

A feladat adott volt: apró, lapka méretű, a lehető „legkezesebb” burkolatba sűríteni az életmentő előrejelzésekre alkalmas szerkezetet. A fejlesztés során a csapat számos problémába ütközött; az eszköznek komoly orvosi szabványoknak és technikai előírásoknak is meg kellett felelnie, például limitált elektromágneses zajszinttel és esőálló burkolattal kellett rendelkeznie. A készülékben dolgozó intelligens algoritmustesztek sokaságán átesve bizonyított: a tízezer vizsgált klinikai minta alapján 98,69 százalékos pontossággal ismeri fel a veszélyes, beteg struktúrákat a szívverésben.

A WIWE működése mobiltelefonnal vagy táblagéppel követhető nyomon. Az e célra fejlesztett applikáció a lehető legegyszerűbben jeleníti meg a mért eredmények kockázati szintjét: zöld, sárga és piros plecsnikkel.

– Utóbbi adhat némi okot az ijedelemre, ekkor a lelettel tanácsos további kivizsgálás céljából kardiológushoz fordulni – magyarázza Csörghe Ádám.

Érdeklődésemre kifejti: mivel új technológiáról van szó, fokozatosan oldódik a szakmabeliek szkepticizmusa iránta – a személyes tapasztalat egyre többeket meggyőz. Különösen, amikor a WIWE által rögzített és a páciens által bemutatott EKG segít olyan tüneteket kimutatni, amelyek rögzítése egyébként sokkal több időt vett volna igénybe.

A fejlesztési, gyártási munkákat a szívek – szó szerinti – meghódítása követte. Az eszköz terjesztése kezdetben nem volt könnyebb, mint a világelső találmányoké, ám a tesztelésre bocsátott példányok hamarosan ujjongó visszajelzéseket váltottak ki. A WIWE a magyar kisvárosból határokat áttörve indult világ körüli útjára – jelenleg az USA kapujában állomásozik, a szükséges engedélyekre várva. A hazai mérnökök pedig már utódján, egy újfajta mérésekkel szolgáló mellpánt fejlesztésén dolgoznak, kesztyűt húzva egy harmadik ellenség, a szívinfarktus elleni harcban is.

A hazai klinikáktól egészen a Harvard egyetemig

A kezdetben hazai berkekben terjedő WIWE fejlesztői szorosan együttműködtek számos rangos szakmabelivel és szervezettel, így a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával és Prof. Merkely Béla intézetigazgatóval. Helyet kapott háziorvosok rendelőiben, orvosi egyetemek kardiológiai és belgyógyászati osztályain. Használatba vették a neves hazai egyesületek élsportolói is. Része lett a 110 települést érintő Idősügyi Infokommunikációs Programnak és a Megelőzés Éve programsorozatnak is.

Egerben úttörő kezdeményezés indult: a kardiológiai osztály otthoni utánkövetést igénylő pácienseknek adja ki a WIWE-ot, majd az elektronikus úton beküldött leletek alapján határoznak a további kezelésekről. A határokon túl eddig 20 országban került forgalomba a termék, kapcsolatot alakítanak ki Ausztráliával, Kínával és az USA-val. A partnerség mögött nem kevés szakmai indok áll: közös fejlesztéseket céloz például a Harvarddal teremtett együttműködés.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában