eger

2018.04.23. 17:15

Kedves, barátságos légkörben nyújtanak lelki segítséget

Közel fél éve ­nyitotta meg kapuit a Magyar ­Ökumenikus Segélyszer­vezet Szociá­lis és ­Fejlesztő Központ, Eger ­Pszichiátriai ­Betegek Nappali Intézménye, amely az első ilyen típusú ­ellátás Heves megyében.

Süli Kinga

Sokakat megfog a központ barátságos légköre Fotó: Berán Dániel/HMH

A létesít­ményben elsősorban pszichi­átriai betegeket és hozzátartozóikat fogadják, valamint azokat, akik nehéz élethelyzetbe kerültek lelki problémáik miatt.

Az intézmény kilencven férőhellyel működik, jelenleg harmincnégyen veszik igénybe a szolgáltatásokat. A környékbeliek fokozatosan ismerik meg a központot, amelyben még számos fejlesztés várható. Jelenleg a betérők ellátása mellett a legnagyobb feladat az, hogy felmérjék, milyen foglalkozásokra lenne igény a célcsoport körében.

Egyénre szabottan segítenek

A felsővárosi központban egyre többen megfordulnak, sokakat megfog a kedves, barátságos légkör, de akad, akit más intézményből irányítanak ide.

– Nagyon jó helyen található a központ, Eger legnagyobb lakótelepén, sokan már csak kíváncsiságból is benéznek hozzánk. Emellett remek kapcsolatot alakítottunk ki az egri egészségügyi és szociális intézményekkel, hogy hatékonyan tudjunk segíteni az ellátottak problémájának megoldásában. Az intézmény mentális és pszichiát­riai problémával élő, Heves megyei, tizennyolcadik­ életévüket betöltött lakosok számára nyújt szociális szolgáltatásokat. Ezeket önkéntes alapon és ingyenesen lehet igénybe venni – mondta el Szabó Katalin Andrea. Az intézmény vezetője hozzátette, jelen pillanatban a hozzájuk fordulók legnagyobb része húsz és negyven év közötti, valamint a nyugdíjasok a rendszeres látogatóik, de mindenkit szívesen fogadnak.

– Egyéni és csoportos foglalkozást is biztosítunk, mindenkinek azt ajánljuk, ami számára a legmegfelelőbb. Vannak állandó programjaink, melyeket mindig ugyan abban az időpontban tartunk, így ellátottjaink tervezhetik mindennapjaikat, ami rendszerességet visz az életükbe. A programok fő célja az ellátást igénybe vevők rehabilitációja, társadalomba, és korábbi közösségekbe történő vissza­illeszkedésének segítése, kapcsolatrendszerük fejlesztése, az elveszett készségek és képességek visszaszerzése, életminőségük megtartása és javítása. A programok között szerepel angol nyelvi készségfejlesztés, mellyel a kommunikációt, és a társas kapcsolatok fejlesztését segítjük. A harmóniaóra keretében feszültségoldó, stresszkezelési technikákat sajátíthatnak el az ellátottjaink. A kézműves-foglalkozás keretén belül pedig az alkotás ­öröme mellett, a társas kapcsolatok kialakítása is nagy hangsúlyt kap. Folyamatosan mérjük fel a hozzánk betérők igényeit, olyan foglalkozásokat szeretnénk biztosítani, amire valóban van igény és nyitottság – részletezte az intézményvezető.

Sokakat megfog a központ barátságos légköre Fotó: Berán Dániel/HMH

Mindig elég időt adnak a megszokásra

A központban öt ­szociális szakember dolgozik, valamint havonta pár órában egy pszichiáter is elérhető. Mindennap reggel kilenc és délután három óra között várják az érdeklődőket. Szabó Katalin elárulta, a tapasztalatok szerint több hétig is tarthat, míg megismerik és megszokják a környezetet és az intézmény rendszeres ellátottjává válik, de nem sürgetnek senkit, hagyják, hogy az érdeklődők maguk fedezzék fel a központot és annak szolgáltatásait. Biztosítanak mosási, valamint tisztálkodási lehetőséget is az ellátottjaik számára. Fő céljuk, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel minél többeknek tudjanak segítséget, támogatást nyújtani.

A központban május 23-án délelőtt kilenc és délután három óra között nyílt napra várják az érdeklődőket, gyermekprogramokkal, valamint az intézmény tevékenységének bemutatásával készülnek a szervezők.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában