heves megye

2017.08.19. 13:44

Kilövés: terv szerint, és nem a vakvilágba

Gyakran vádolják azzal a vadásztársaságokat, hogy azért történik annyi vadbaleset és van annyi vadak okozta kár a kertekben, mert nem végzik jól a dolgukat. Ezt cáfolja az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei szervezete.

Szomszéd Eszter

A vadászkamara szerint a vadgazdálkodók mindent megtesznek a vadkárok csökkentéséért. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Megyénk területén hatvankét vadászterület található – tudatta Kovács István János, az OMVK megyei szervezetének titkára. Hozzátette: idén márciustól van ez így, mivel lejárt a legutóbbi üzemtervi ciklus, és újraalakultak a vadászterületek.

A vadászkamara szerint a vadgazdálkodók mindent megtesznek a vadkárok csökkentéséért. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Lapunkban legutóbb július­ban írtunk a mezőgazdasági és kiskerti vadkárokról. Akkor Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke azt nyilatkozta, a vadkár elhárításának leghatásosabb módszere a tervszerű vadgazdálkodás lenne. Erre az OMVK megyei szervezetének titkára úgy reagált: nagyon is tervszerűen gazdálkodnak a megyei szakemberek, a vadászati hatóság által jóváhagyott program szerint, tehát ők mindent megtesznek a károk csökkentéséért.

.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;}

.tg td{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;}

.tg th{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;}

.tg .tg-yw4l{vertical-align:top}

Lelőtt vad

2015

2016

Gímszarvas

2991

3243

Őz

4803

4471

Muflon

998

1210

Vaddisznó

7985

6907

Forrás: Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Szervezete

– A vadgazdálkodási tevékenységbe beletartozik a vadföldművelés is, vagyis a vad számára telepített növényzet létesítése, gondozása. Megyénkben 658 hektár vadföld van, vadlegelő pedig mintegy 1340 hektár. Ezen túl a vadtakarmányozásról is gondoskodnak: 2015-ben például szálastakarmányból 605, szemesből 2 ezer 412, lédúsból 2 ezer 585, tápot pedig 73 tonnányit juttattak ki a vadaknak – részletezte. Megtudtuk: a vadgazdálkodók mesterséges vadtenyésztést is folytatnak, 2015-ben például 35 ezer 710 fácánt vásároltak, ebből 5 ezer 685-öt helyeztek ki a természetes állomány pótlására. Az apróvadak védelméért gyérítik a ragadozókat: 3 ezer 87 rókát, 941 dolmányos varjat, 2 ezer 280 szarkát, 660 szajkót, 8 aranysakált, egyéb ragadozókból pedig 520-at lőttek ki.

Mit tesznek még a vadgazdálkodók?

Kovács István János a 2016-os adatokat is ismertette, de előzetesen kiemelte: a vadgazdálkodók csakis meghatározott tervek alapján, és „nem a vakvilágba” lövik ki az állatokat. Az elmúlt évben tehát 3 ezer 243 gímszarvast, 4 ezer 471 őzet, 998 muflont, 6 ezer 907 vaddisznót ejtettek el. A titkár rávilágított arra is, hogy a terv szerint évről évre növekszik a kilövendő vadak száma: az előző üzemtervi ciklusban (2006–2016) ugyanis gímszarvasból 1 ezer 300-at kellett elejteni egy esztendőben, vagyis két és félszeresére nőtt a gím-; a vaddisznó- és az őzteríték pedig duplájára. Érdekességként kiemelte: tíz év alatt az alföldi apróvadas jellegű területeken megháromszorozódott a vaddisznóteríték.

A földhasználónak is van kötelessége

Kovács István János megerősítette: a mezőgazdaságban, a hobbikertekben a legfontosabb a kármegelőzés lenne. Ebben a földtulajdonosnak és a vadgazdálkodónak szükséges együttműködnie, tájékoztatni a másikat – ezt jogszabályban is meghatározták. Tudnivaló, a vadgazda többféleképpen védekezhet, hogy elkerülje a bajt: villanypásztort is kihelyezhet, elterelő etetést és vadkárelhárító vadászatot végezhet mobil vadászlesek segítségével. Probléma esetén vadászidényen kívül is kérhető vadkilövés. Ám a földhasználónak ugyancsak vannak kötelességei: a fokozott közreműködésen túl, például, ha erdő mellett van területe, biztosítania kell egy pár méteres szabad sávot a fák és a növénykultúra között.

Szomszéd Eszter

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában