heves megye

2017.12.11. 06:55

KMKK: csökken az elégedetlenek száma, jövőre új buszok is jönnek

A távolsági buszok egy része­ kényelmetlen, rossz állapotú – ezzel a véleménnyel kereste meg lapunkat néhány olvasónk. A Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t megkérdeztük, ők hogy látják.

Verebélyi Márta

Akadnak, akik hibákat vélnek felfedezni, de sokan észrevették azt is, hogy újított a társaság Illusztráció Fotó: Korsós Viktor

Olvasóink jelezték, hogy a távolsági buszokon – például a főváros felé tartón – gyakran azt tapasztalják, kényelmetlenek az ülések, megrongálták a járműveket. Volt, aki kifogásolta, miért nem lehet itthon készült ülésekkel helyettesíteni a régi elkopottakat. E véleményeket továbbítottuk a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek (KMKK), s kértük a reagálásukat a felvetésekre. Rákérdeztünk arra is, hogy tervezik-e a meglévő buszaik felújítását, netán vásárolnak-e újakat.

Menkó Mihály forgalmi igazgató lapunknak ­elmondta: a Budapestre vezető vonalon társaságuk a fiatalabb gyártási évű – 2010-es – autóbuszait közlekedteti. Adataik szerint ezek a kocsik az utasaik körében kedveltek. Hozzátette: esetenként előfordul, hogy az idősebb állományból is találkozhatnak egy-egy járművel a közlekedők, amíg a többi például szervizben van.

Arról is érdeklődtünk, hogy magyar vagy külföldi buszokat helyeznek-e forgalomba? Megtudtuk: többnyire külföldön gyártott tömegközlekedési eszközöket használnak.

Egy olvasónk felvetette, hogy a régi, külföldi üléseket lecserélhetné a cég itthon készült, jobb minőségűekre.

– Az utasülés a jármű, mint konstrukció része, azzal egységet képez. A megbontás, a beavatkozás tehát nem ajánlatos. Az üléseknek a kényelmi szempontokon túl számos biztonsági előírásnak is meg kell felelniük – felelte az ­ötletre Menkó Mihály.

S hogy terveznek-e a közeljövőben új autóbuszokat vásárolni, üzembe állítani?

– A társaságunk legközelebb csak a jövő évi üzleti terv keretében tervez nagyobb számú­ autóbusz-beszerzést – adott tájékoztatást a forgalmi igazgató.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogyan igyekeznek még kényelmesebbé tenni a lakosságnak az utazást?

– A KMKK az utazási komfortot igyekszik javítani, egyebek között az utasok igényeihez igazodó menetrenddel, továbbá ingyenes wifitelepítéssel, az autóbuszállomások tisztán tartásával, korszerűbb járművek beszerzésével, s kiemelten figyelnek az utasok biztonságára – közölte a szakember.

Olvasóink szerint

Nagy Dezső, Eger: – Budapest felé jobbak a járatok, de zsúfoltak, így azokon kényelmetlenebb utazni. Az ülések rendben vannak. Ám nagyobb távolságnál jó lenne, ha WC is lenne a buszokon. Viszonylag nagyobb úton ugyanis sokaknak kényelmetlen lehet, hogy nem tudnak elmenni mosdóba. Ezen változtatnék.

Szőrke Györgyné, Mátraderecske: – Szerintem nem kényelmetlenek a távolsági buszok, nekem nincsenek rossz tapasztalataim. Egész elfogadhatónak tartom azokat. Olykor sokat kell várni egy-egy járatra. Talán csak ezt kifogásolom, de ez sem vészes. Régi buszokkal nem nagyon találkoztam, azt figyeltem meg, hogy újabb járművek közlekednek.

Karanyicz István, Füzes­abony: – Az igazat megvallva, nem utazom olyan sokat, de előfordul. Nem tapasztalok különösebben negatív dolgokat a járműveken ülve. Meg vagyok elégedve, kényelmesnek tartom az üléseket is. Szerintem olyan autóbuszt érdemes választani mindig, ahol kevesebben utaznak. Így elkerülhetőek a kényelmetlenségek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában