Eger és térsége

2018.03.20. 11:18

Közeleg a beiratkozás, érdemes időben tájékozódni

Lassan itt az iskolai beirat­kozások ideje, ilyenkor a szülők gyakori programjai közé tartozik csemetéik leendő iskolájának megtekintése, az ottani oktatók megismerése. Nincs ez másként Eger térségében sem. A teljesség igénye nélkül megtekintettük, mit kínálnak a települések.

Süli Kinga

Szerencsésnek mondható a térség az iskolák kínálatát nézve, hiszen a szülőknek bőven van miből válogatni, állami, egyházi iskolák és még magántanulói közösség is várja a leendő elsősöket. Egerben tucatnyi iskolába mehetnek a kisdiákok, ám ennek ára is van. A megyeszékhely vonzereje miatt az elmúlt évtizedekben pont emiatt zárta be kapuit több környékbeli intézmény is, mert nem tudták felvenni a versenyt Egerrel.

Szarvaskőben például már teljesen leromlott az iskola épületének állapota, ami nem is csoda, hiszen az 1970-es évek végén zárta be végleg a kapuit. Azóta, bár a népességet tekintve apránként gyarapodik a falu, nem volt értelme az iskola újranyitásának, így a gyermekek többnyire Egerben vagy Felsőtárkányban tanulnak. Novajon is hányattatott az oktatási intézmény sorsa, néhány éve szűnt meg a felső tagozat, már csak alsó tagozaton folyik az oktatás. Mivel sok szülő jár be dolgozni a megyeszékhelyre, sokaknak egyszerűbb, ha oda járatják iskolába gyermeküket.

Makláron a gyermekek környezettudatosságra nevelésére is nagy hangsúlyt fektetnek Fotó: Márkus Attila

Nagytályán sincs oktatási hely, az itteni iskolás korú gyerekek jó része a maklári intézménybe jár, amelynek azonban kiemelten jó híre van a környéken. A tanintézményt a közeljövőben korszerűsítik, az ott zajló munkára pedig már több nagy cég is felfigyelt. Tavaly például bekerültek a Microsoft Innovatív Iskola Programjába. Az intézményt, amiben csak tudja, támogatja a helyi önkormányzat, egyebek között ennek is köszönhető a sikere és a jó híre.

A felsőtárkányi iskola is hasonló népszerűségnek örvend, kiemelt hangsúlyt fektetnek az óvodával való együttműködésre, hogy a gyerekek mielőbb megismerjék leendő tanulmányi helyük világát.

Bajzátné Szántósi Mária intézményvezető elmondta, szabad iskolaválasztás van, bárki oda írathatja be gyerekét, ahová szeretné. Örömére a felsőtárkányi kicsik nagy része az ő intézményüket választja. Nem érzékelik, hogy Eger „elcsábítaná” a diákokat, jó kapcsolatot ápolnak több megyeszékhelyi tanintézménnyel is, teszik a dolgukat legjobb tudásuknak megfelelően, és szeretettel várják a leendő kisiskolásokat az intézménybe.

Idén áprilisban lesz a beiratkozás

A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatásából kiderül, az egri járási hivatal területén működő általános iskolák első évfolyamaira történő beiratkozás időpontja idén április 12. és 13. lesz. Mindkét nap reggel nyolc és este hét között lehet majd beíratni a gyermekeket. A szülő köteles beíratni tanköteles korba lépett gyermekét a lakóhely szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. A szabad iskolaválasztás jegyében bármelyik intézménybe lehet jelentkezni a csemetével, azonban az az általános iskola köteles felvenni, amelynek körzetében a gyermek életvitelszerűen lakik. A beiratkozáshoz a gyermek személyi és lakcímigazolványára, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolásra van szükség.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában