eger és környéke

2017.07.25. 14:41

Közösségi szolgálat, és ami mögötte van

Közösségi szolgálat, és ami mögötte van.

Juhász Henrietta

Fontos olyan helyen teljesíteni a szolgálatot, ahol hasznosnak érezheti magát a diák Fotó: Shutterstock

Sok szülő és fiatal még mindig nyűgnek, plusz tehernek tekinti a kötelező önkéntességet, amit gimnazista diákoknak érettségi követelményként teljesíteniük kell. Az ötven óra közösségi szolgálatról megoszlanak a vélemények.

Azt, hogy a témával ismét foglalkozunk, leginkább általunk mostanában hallott szülői vélemények indokolják. Vannak ugyanis, akik negatív változásként ítélik meg azt, hogy a fiataloknak az érettségi előtt még az ötven óra közösségi szolgálatot is teljesíteniük kell, mások viszont hasznos feladatként értékelik.

Korábban kérdeztünk fiatalokat, akik lelkesen meséltek arról, hol teljesítik a közösségi szolgálatot. Sokan azt is megfogalmazták: már előtte is tevékenykedtek a Vöröskeresztnél, vagy jártak segíteni az állatmenhelyre, s az, hogy az önkéntességet törvényi keretekbe is foglalták, számukra egyáltalán nem jelent terhet. Jóllehet, akad olyan fiatal, akinek más a véleménye, a program érzékenyítő hatását azonban eddig senki sem cáfolta meg.

A helyi Új Nemzedék Egri Közösségi Tere a legmegfelelőbb hely megtalálásában is segíti a megyei fiatalokat. Virág Esztert, a közösségi tér vezetőjét kérdeztük eddigi tapasztalatairól.

– Egyénenként változó, akadnak jó és rossz tapasztalatok egyaránt – hangsúlyozta Eszter. – Vannak fiatalok, akik tényleg nyűgként élik meg, ami nem feltétlenül csak hozzáállásuknak köszönhető, hanem, hogy a közösségi szolgálat során rossz tapasztalatokat szereztek. Ezzel szemben vannak olyan fiatalok is, akik a lehetőséget látják arra, hogy különböző területek munkájába bepillantást nyerjenek. Jó pályaorientációs lehetőséget ad a közösségi szolgálat, mivel így eldönthetik, hogy az adott terület tényleg érdekli őket vagy sem. Emellett egy jó befogadó szervezet később akár munkalehetőséget is nyújthat a fiatalnak.

Fontos olyan helyen teljesíteni a szolgálatot, ahol hasznosnak érezheti magát a diák Fotó: Shutterstock

Kérdésünkre, ők milyen lehetőségeket kínálnak számukra, Virág Eszter elmondta, több partnerszervezetük van, ahol szívesen fogadnak önkénteseket és el tudnak számolni iskolai közösségi szolgálatot. Az ifjak érdeklődésének megfelelően segíthetnek nekik olyan szervezetet találni, akiknél teljesíthetik az ötven órát.

– Mi is szívesen látjuk őket egy-egy programunkon segítőként – tette hozzá. – Éppen ezért havi rendszerességgel szervezünk önkéntes akciót az állatmenhelyre, ahol szintén teljesíteni lehet a kötelező szolgálatot.

Eszter fontosnak tartotta tisztázni, hogy az iskolai közösségi szolgálat és az önkéntes tevékenység nem teljesen fedi egymást. Mint elmondta, az önkéntes tevékenységnek különböző formái léteznek, a hangsúly az önkéntességen van. Ezzel szemben az iskolai közösségi szolgálat kötelező, teljesítése nem választás kérdése.

– Az iskola hozzáállása a szolgálathoz befolyásolja a fiatalokat. Sajnos van néhány intézmény, ahol kiadják a diákoknak, hogy csak bizonyos helyeken, területeken elvégzett szolgálatot fogadnak el, így a döntés már nem a diákok kezében van. Ezekben az esetekben többen élik meg „nyűgként” a szolgálatot. Természetesen ismerünk olyan iskolát is, amelynek több mint kétszáz befogadó szervezettel van együttműködése, és segítenek a legalkalmasabb terület kiválasztásában – osztotta meg velünk a tapasztalatait. Eszter szerint az ifjúságnak az önkéntesség sokat segíthet az önismeretben is.

Jó érezni, látni az örömüket

– Az önkéntesség számomra nagyon szép tapasztalatokat adott. Igyekeztem olyan munkákban részt venni, ahol emberekkel foglalkozhattam, de nem utasítottam vissza az iskolai udvarrendezést sem – mesélte a Noszvajon élő Rabóczki Fanni. Kezdetekben egyik osztálytársával leveleket hordtak ki Egerben a vakok és gyengénlátók számára. – Olykor beszédbe is elegyedtünk az ajtót nyitó címzettekkel, így érezhettük az örömüket. A legszebb önkéntesórákat az egri kórház hospice osztályon töltöttem, ahova kisebb csapattal mentünk segíteni, és pár zenével is készültünk. Elmondhatatlanul jó érzés volt látni az örömöt a betegek szemében – árulta el. Fanni szerint az önkéntes munka nagy élményt ad az önkéntesnek is. Csapatban, barátokkal együtt dolgozhat, így segíthetik egymást és a választott szervezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában