Ünnepség

2019.03.15. 16:07

Március 15-i megemlékezés Gyöngyösön (Fotókkal)

A széthúzás helyett az összefogás kell, hogy jellemezze tetteinket – hangsúlyozta március 15-i beszédében Hiesz György polgármester levonva az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tanulságait.

H. É.

Hagyomány szerint Bogdány József sírjánál kezdődött a városi ünnepség, majd a Szent Bertalan-templomban ünnepi szentmisét mutattak be a nemzetért. Ezt követően pedig az Orczy-kastély északi homlokzatán lévő emléktáblánál helyezték el koszorúikat a megemlékezők, majd a Könyves Kálmán téren álló emlékműhöz vonultak, ahol a polgármester ünnepi beszédében az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hiesz György szerint a magyar forradalmak – így az 1848-49-es is – azért buktak el, mert a szövetségkeresés, az együttműködés helyett sok esetben a széthúzás jellemezte a döntéshozók tetteit. A polgármester kiemelte, tanulnunk kellene végre hibáinkból, és a nemzet, a haza vagy a város érdekében a megosztó nézeteket félretéve, párbeszédet kellene folytatni egymással, megteremtve az egyetértést a legfontosabb kérdésekben.

 

– Gyöngyös az elmúlt években bebizonyította, hogy megvalósítható a békés együttműködés eszménye – fogalmazott a városvezető.

Az esemény záróakkordjaként a Berze Nagy János Gimnázium diákjai mutatták be ünnepi műsorukat Megbocsátani lehet, de felejteni nem címmel.

Kisnánán is az összefogásról szólt ünnepi beszédében a polgármester. Paulenka László a községháza előtt álló emlékfalnál úgy fogalmazott: egyedül nem, de együtt mindenre képes a nemzet és ezt elődeink bebizonyították. A megemlékezést követően a résztvevők az Ózdi Huszár Bandérium és a Nánai Sólymos Vitézek díszkíséretében vonultak át a várba, ahol a Szent Imre Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsorát láthatták. A délután a Mátragyöngye Népdalkör ’48-as dalcsokorral és a az Ózdi Huszár Bandérium huszártánccal tette még ünnepibbé a megemlékezést.

Gyöngyöshalászon is egy nappal korábban, március 14-én a Batthyány-szobornál koszorúzással kezdődött a községi megemlékezés, a helyi művelődési házban a Széchenyi István Általános Iskola diákjai az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről emlékeztek meg műsorukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában