eger

2017.09.25. 07:22

Megtudtuk, hogy halad a Minaret felújítása

Nagy előrelépés, hogy végre stabil, biztos talpazaton áll a Minaret, ám a külső borítókövek cseréje is hasonlóan komoly feladat lesz.

Süli K.

Fotó: MTI / Komka Péter

Megerősítették az eddigiekben a minaret törzsét, már csak a külső, esztétikai teendők vannak hátra. Ám még így is több hónapot vesz igénybe az épület további felújítása – árulta el lapunknak Vozák László, a kivitelezést végző Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, eddig jól haladtak a munkálatokkal, bár sok meglepetést tartogatott az építmény. Legalább egy hónapig még az alap megerősítésének apróbb munkáit végzik, csak ezután kezdődhet a minaretet borító külső kövek cseréje, s az épületet körülvevő tér rekonstrukciója.

A szakember tudatta, a támasztóállvány továbbra is a helyén marad, s több munkagép is, hogy ha megkapják a szükséges engedélyeket, azonnal folytathassák a rekonstrukciót, amit mielőbb szeretnének befejezni. Kiemelte, nagy előrelépés, hogy az építmény végre stabil, biztos talpazaton áll, ám a külső borítókövek cseréje is hasonlóan komoly feladat lesz. Mivel ugyanis műemléképületről van szó, fontos az eredeti jellegének megőrzése, ehhez pedig nagyon aprólékos, gondos munkára van szükség az elkövetkezőkben.

Mint ismert, idén májusban kezdődött az egri műemlék felújítása, amely akkor már kimondottan kritikus állapotban volt. Meggyengült ugyanis az alapja, s a tornyát alkotó tufakövek elkezdtek a benedvesedés miatt szétmállani. Ennek következtében pedig több borítókő is leesett a toronyról. Az alapot már megerősítették, most a többi tennivaló következik.

Süli K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában