eger

2017.10.20. 17:58

Mindenképp dobós diákok maradnak

Emléktáblát avattak a Dobó István Gimnázium zárt kapualjában azoknak a diákoknak, akiket az 1956-os forradalom utáni időszakban eltávolítottak az intézményből.

Berecz R.

Politikai szerepvállalásuk, s koholt vádak alapján ugyanis az akkori igazgató úgy döntött, nincs helyük tovább az intézményben.

A pénteki leleplezésen Hornyákné Csörgő Ágnes, az intézmény igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, bár a történteket eltörölni, a múltat megváltoztatni nem tudják, kihangsúlyozta, hogy az eltávolítottak mindenképp dobós diákok maradnak. Néző Sándor az intézmény pedagógusa igyekezett rekonstruálni az eseményeket, s elmondta, az akkori 4.b osztályt érintette leginkább megtorlás, csaknem egyharmadukat küldték el az iskolából, ahogyan osztályfőnöküket, dr. Habis Györgyöt is.

Szabó Elek, az intézményből eltávolított diákok egyike az emléktábla előtt. Fotó: Huszár Márk

Az eltávolítottak képviseletében jelen volt dr. Hortobágyi Márta, Lajos László, Valcsák Illés, valamint Szabó Elek is, aki örömét fejezte ki, hogy újra az iskola falai között lehetnek. Köszönetet mondott továbbá az önkormányzatnak az emléktábláért, valamint az Egri Lokálpatrióta Egyletnek, kiváltképp Habis László polgármesternek, az egylet elnökének, valamint Bíró József egyesületi tagnak.

Berecz R.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában