heves megye

2017.07.21. 07:56

A fiatalok elhelyezkedését, továbbtanulását segítik

A 25 év alatti fiatalok közül sokan tanácstalanok, miként keressenek, s találjanak végzettségüknek, s elvárásaiknak megfelelő munkahelyet. Nekik segít az Ifjúsági Garancia Program.

Három ifjú hölgyet kérdeztünk arról, hogyan látják jövőjüket miután kézhez kapták diplomáikat. Evelin, az egri egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója, a Roma Szakkollégium oszlopos tagja, a nyári munka mellett épp nyelvtanárhoz jár, mert ahhoz, hogy diplomáját megkaphassa, szüksége lesz nyelvvizsgára. Jövőképe pozitív, ám azt vallja, a mai világban nem szabad görcsösen ragaszkodni álmaink munkájához, így nem bánja, ha több területen is ki kell majd magát próbálnia. Szerinte fontos, hogy ha úgy érzi az ember, akkor bátran váltson egyik munkáról a másikra.

Viktória egy év múlva végez mesterszakon az egyetemen, tanár szeretne lenni, méghozzá Eger egyik középiskolájában.

– Többen tanácsolták, hogy már most adjam le néhány helyre az önéletrajzomat, mert nehéz lesz a városban állást találni. A következő félévtől mindenképp érdeklődni fogok az intézményeknél, hogy milyen lehetőségek vannak – vázolta fel terveit.

– Ha azt hiszed, diplomát szerezni nehéz, várd meg, ami utána következik – ez már egy másik fiatal hölgy „mottója”. A pályakezdő, aki szintén az egri egyetemen végzett, nevét nem vállalva elmesélte tapasztalatait.

– Bölcsész diplomám van. Eleinte nagyon bizakodó voltam, de az idő múlásával egyre kevésbé látom esélyét, hogy olyan munkát találjak, ami megfelel az elképzeléseimnek. Immár hat hónapja vagyok aktív álláskereső – árulta el. Hangsúlyozta, hogy a tapasztalat, a szakmai gyakorlat hiánya szinte mindenhol probléma, ahogyan az is, hogy az egyetemen „csak” általános műveltséget szerzett, de egyik szakma készségeit sem sikerült kellő mélységben elsajátítania.

Az öröm után sok fiatal tanácstalan, hol keressen megfelelő munkahelyet Fotók: Berán Dániel

Megkérdeztük a fentebb megszólaló fiatalokat, hallottak-e az Ifjúsági Garancia Rendszerről, ami segíthetné a pályakezdésben őket. Ez új információ volt számukra.

A program lényege, hogy azon 15–24 év közötti fiatalok számára, akik már nem tanulnak, de még nem is dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra. A rendszerben dolgozó ifjúsági tanácsadók a jelentkező fiatalok számára személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy közösen a legmegfelelőbb lehetőséget találják meg, legyen az a tanulás vagy a munka. A fiatalok országosan egységesen a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tudnak belépni az Ifjúsági Garancia Rendszerbe.

Az első programlépcsőben hat, továbbiakan már négy hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra. A program első lépésben a már legalább hat hónapja munkanélküli fiatalokat célozza meg, ezt követően lépésről lépésre megoldást találva valamennyi 25 év alatti, tanulmányait befejező vagy félbehagyó, elhelyezkedni nem tudó vagy állását vesztő és segítséget kérő fiatal számára. 2018-ig fokozatosan kiterjesztik a programot minden 25 évesnél fiatalabb nem tanuló, nem dolgozó fiatalra.

Személyre szabott útmutatás

Az Ifjúsági Garancia Rendszer foglalkoztatási ágazatának hazai megvalósítására 2014–2020 között különböző uniós programok keretében összesen mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebben az időszakban összesen mintegy 180 ezer 25 év alatti fiatalnak szeretnének segítséget nyújtani az elhelyezkedéshez, vagy az elhelyezkedésüket segítő képzettség megszerzéséhez.

Mindezt komplex, aktív munkaerőpiaci programok, gyakornoki, illetve vállalkozóvá válást ösztönző programok segítségével kívánják megvalósítani.

Megtudtuk: mindhárom típusú programban való részvételhez ugyanott, a nemzeti foglalkoztatási szolgálatnál (azaz a korábbi munkaügyi kirendeltségeken) kell regisztrálniuk a fiataloknak az IG Rendszerbe.

 

Barta Katalin, Juhász Henrietta

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában