heves megye

2017.11.22. 11:24

Modern módszerrel segítenek a hazai nyugdíjasoknak

A projektben számos megyei helység is érintett, országszerte ötezer nyugdíjas vesz részt benne.

Süli Kinga

Az idősek elmagányosodására szeretne megoldást nyújtani a kormány által pár éve bevezetett, nemrég a vidéki településekre is kiterjesztett idősügyi infokommunikációs program, amely 2018 végéig 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg. A projektben számos megyei helység is érintett, országszerte ötezer nyugdíjas vesz részt benne.

Hatvanöt év feletti idősek számára biztosítanak számítógépet internet-hozzáféréssel egy éven át a projekt keretében, hogy ezáltal könnyebben kapcsolatban maradhassanak szeretteikkel, és segítsék őket szabadidejük hasznos eltöltésében. Megyénkben hét településen 172 nyugdíjas vesz részt a programban, a feltétel pedig mindössze annyi, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek a számukra kijelölt diszpécserekkel.

Szűkebb hazánkban Erdőtelek, Füzesabony, Kisköre, Pétervására, Tenk, Visznek és Zaránk részese a projektnek, amelyet a „Segítő kezek” ­Szociális és Házi ­Segítségnyújtó Alapítvány koordinál. Bozóné Kecső Zsuzsanna­, a program erdőtelki és tenki eligazítója elmondta, a két településen összesen ötven nyugdíjas kap számítógépet, és tizenkilenc közfoglalkoztatott segíti majd őket.

Bár nagy lehetőség az idősek számára az internet, sokan ódzkodnak a számítógép használatától Fotó: Shutterstock

– A projektbe a nyugdíjasokon túl számos munkanélkülit is bevontak, akiknek közfoglalkoztatottként ­diszpécseri feladatot kell ellátniuk. Ők tanítják meg az időseket a számítógép használatára, hetente többször személyesen találkoznak velük, ezen felül napi szinten skype-on is beszélgetnek majd. A diszpécsereket a számítógép- és internethasználattal összefüggő segítségnyújtáson kívül arra is kiképezték, ha arra van szükség, csak társalogjanak az idősekkel, hiszen a kezdeményezés fő célja­ az elmagányosodás visszaszorítása – részletezte a szakember.

Hozzátette, sokkal több idős embert be lehetett volna vonni, de nagy részük tartott tőle, hogy napi szinten kapcsolatban legyen egy idegennel, és van, aki azt mondta, túl idős már ahhoz, hogy megtanuljon kezelni egy számítógépet.

Juhász Anita Pétervásárán koordinálja a projektet. A városban harmincöt nyugdíjas kap számítógépet, akikkel öt diszpécser tartja majd a kapcsolatot. A szakember elmondása szerint a nyugdíjasok örültek a lehetőségnek, sokan szeretteikkel szeretnék megtanulni interneten keresztül tartani a kapcsolatot.

– Igyekeztünk a program előnyeit hangsúlyozni az idősek számára – közölte –, hogy szívesen részt vegyenek benne. Például, hogy lesz valaki, aki rendszeresen törődik velük, és akkor is fordulhatnak a diszpécsereinkhez, ha valamilyen problémájuk van. Emellett sokakat azért vonzott a lehetőség, mert abban reménykednek, interneten gyakrabban tudnak majd beszélni szeretteikkel, ismerőseikkel. Úgy látom, nagy lehetőség számukra ez a program, és bízom benne, hogy egy év elteltével a munkánknak köszönhetően kevésbé lesznek magányosak a projektbe bevont nyugdíjasok.

Süli Kinga

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában