heves megye

2017.10.20. 17:23

Nagy lehetőség az időseknek az új forma

A nyugdíjasok nagy része szívesen dolgozna.

Süli Kinga

A nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszatérése megoldást nyújthat a szakemberhiányra is Fotó: Shutterstock

Az országgyűlés döntése értelmében 2017. július 1-től megkezdhették működésüket hazánkban a nyugdíjas-­szövetkezetek, melyek a diák­munkához ­hasonlóan biztosítanak álláslehetőséget a szépkorúak ­számára. Már megyénkben is van lehetősége a ­nyugdíjasoknak állást vállalni, és egyre többen érdeklődnek is az új munkaforma iránt.

A nyugdíjas-szövetkezetekben a munkavállalási feltételek az iskolaszövetkezetekhez hasonlóak, megyénkben a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas ­Szövetkezet biztosít álláslehetőséget az idősek számára.

– Eddig, ha valaki nyugdíjasként szeretett volna munkát vállalni, akkor azt csak ugyanolyan kötöttségek mellett tehette meg, mint az aktív munkavállalók, tehát szigorú munkaidőben és komoly adóterhekkel. Az új szövetkezeti formában azonban a nyugdíjasok annyit dolgozhatnak, amennyit szeretnének, ha akarnak például csak heti kétszer négy órát, és miután a szövetkezetben végzett munkát csak a tizenöt százalékos személyi jövedelemadó terheli, így a ­bruttó bér jelentős része is náluk marad – részletezte portálunknak Nagy Gábor, a Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet vezetője. Kiemelte, felméréseik azt mutatják, hogy a nyugdíjasok közel hatvan százaléka szívesen újra munkába állna, nem feltétlen a kereset miatt, hanem sokak esetében ez adná vissza a mindennapok rendszerét és azt az érzést, hogy hasznosan töltik el az idejüket.

A nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszatérése megoldást nyújthat a szakemberhiányra is Fotó: Shutterstock

Ezt erősítette meg egy megyei nyugdíjas férfi is, aki elmondta, jelenleg a gyermekei vállalkozásába segít be, de heti két napban szívesen dolgozna néhány órát, hogy ­lefoglalja magát.

– Nyugdíjasként jócskán van szabadidőm, és azt szeretem minél hasznosabban tölteni. Korábban dolgoztam a bútoriparban, de növényekkel is foglalkoztam, szívesen vállalnék heti pár alkalommal valamilyen fizikai munkát, hogy elfoglaljam magam – részletezte a nyugdíjas férfi.

Nagy Gábor kérdésünkre elárulta, mind fizikai, mind pedig szellemi munkát lehet vállalni, az alkalmazást pedig egy alapos üzemorvosi vizsgálat előzi meg, hogy mindenkinek olyan munkát tudjanak ajánlani, ami nem terheli meg túlságosan az egészségét. Hangsúlyozta, a munkáltatók is igénylik a nyugdíjas munkaerőt, ezért mindenki csak nyer ezzel az új lehetőséggel.

– Fontos szempont, hogy a nyugdíjas munkavállalókkal egy rendkívül megbízható és jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező réteg kerül vissza a munkaerőpiacra. Ráadásul a szépkorúak munkába állása, ha csak részben is, de megoldást nyújthat a jelenleg tapasztalható nagymértékű munkaerőhiányra is. Azt gondolom mind az időseknek, mind pedig a munkáltatóknak rendkívül kedvező ez az új foglalkoztatási forma, ezért érdemes kihasználni – összegezte Nagy Gábor.

Már megyénkben is lehet jelentkezni

Heves megyében két ­helyen, Egerben és Gyöngyösön van irodája a Keleti ­Szomszédok Közérdekű­ Nyugdíjas ­Szövetkezetnek, ahol várják a ­szépkorúak jelentkezését.

Egerben az Eszterházy tér 8. szám alatti irodában lehet érdeklődni hétköznapokon reggel nyolc és délután négy között, telefonon pedig a 06-30/355-6624-es telefonszámon kérhető információ Prokaj Mónikától.

Gyöngyösön a Dózsa György tér 4. alatt található a szövetkezet irodája, itt szintén reggel nyolc és délután négy között várják az érdeklődőket, telefonon pedig a 06-30/315-4385-ös telefonszámon Bencsik­ Adriántól kérhető tájékoztatás.

Süli Kinga

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában