2018.03.19. 13:40
Nem eszi a marhát a magyar, kampány indul
A hazai marhahúsfogyasztás növelése érdekében hamarosan kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet tájékoztatásából kiderül, a magyarok az uniós átlag csupán harmadát fogyasztják ebből a húsféléből. Megyei szakemberekkel beszélgettünk, a megyei szarvasmarhatartókról, valamint a marhahúsfogyasztás előnyeiről.
A NAK kampányának célja, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a húsmarhatartással, a szarvasmarhák hazai feldolgozásával, valamint a marhahúsok vásárlásával, elkészítésével és fogyasztási lehetőségeivel kapcsolatban. Megyénkben több helyen is tartanak szarvasmarhát, azonban annyit nem, hogy ezek a telepek kielégíthessék az esetlegesen megnövekvő megyei marhahúsfogyasztást.
Tehát nemcsak a fogyasztást kell népszerűsíteni, hanem a szarvasmarhák és kifejezetten a húsmarhák tartását is, ugyanis utóbbira sajnos kevesen vállalkoznak – mondta el lapunknak Karkus János. A NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős megyei alelnöke aláhúzta, ez azért lehet, mert a húshasznú marha a tejhasznú marhával ellentétben kevesebb hasznot hoz, ezért sokan nem akarnak vesződni vele. Pedig a húsmarha húsa igazi minőségi „kuriózumhús”, amiből érdemes lenne többet fogyasztani, de hazánkban sajnos még nincs meg ennek a hagyománya.
– Magyarországon főként a tejhasznú marha húsát fogyasztják az emberek, ez bár olcsóbb, de kevésbé minőségi, mint a húshasznú marháé. A kampánnyal azt is szeretnénk elérni, hogy az emberek több húsmarhából készült terméket ismerjenek meg, például steakeket, hamburgerpogácsát, vagy éppen tőkehús formájában is bátran vásárolják és fogyasszák azt a húsfélét. Ehhez azonban a termelők és a forgalmazók szoros összefogására lesz szükség, de remélhetőleg minél előbb érezhető lesz a változás – fejtette ki a szakember.
A NAK adatai szerint hazánkban évente fejenként átlagosan két-két és fél kilogramm marha- és borjúhúst fogyasztunk az egészségileg indokolt és az uniós átlag hat-nyolc kilogramm helyett, többek között ezért is indítják el rövidesen a népszerűsítő kampányt.
Nem mindenkinek ajánlott a túlzott marhahúsfogyasztás
A marhahús fogyasztása változatosabbá, kiegyensúlyozottabbá teheti étrendünket, ugyanis remek fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, ami a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
– A marhahúst elsősorban a választékbővítés miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe – árulta el lapunknak Hasillóné Fülöp Edit. – Mivel a vörös húsokhoz tartozik, vashiányos vérszegénység esetén ajánljuk akár a heti kétszeri fogyasztását is, mert a vas hasznosulása ez esetben sokkal jobb, mint például a magas vastartalmú növényekből. Zsírtartalma a baromfihúsokhoz képest magasabb, de pontosan emiatt érdemes fogyasztani például ketogénétrend esetében, ami egy magas fehérje- és zsír-, valamint alacsony szénhidráttartalmú diéta. Bizonyos emésztőszervi betegségek esetén azonban a fogyasztása csak ritkán, vagy egyáltalán nem ajánlott, ugyanis nehezebben emészthető, mint például a csirke, a pulyka vagy a hal – tette hozzá a dietetikus.