Heves megye

2018.03.19. 13:40

Nem eszi a marhát a magyar, kampány indul

A hazai marhahúsfogyasztás növelése érdekében hamarosan kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági­ ­Kamara (NAK). A szervezet­ tájékoztatásából kiderül­, a magyarok az uniós átlag­ csupán harmadát fogyasztják ebből a húsféléből. ­Megyei szakemberekkel beszélgettünk, a megyei szarvasmarhatartókról, valamint a marhahúsfogyasztás előnyeiről.

Süli Kinga

A NAK kampányának célja, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a húsmarhatartással, a szarvasmarhák hazai feldolgozásával, valamint a marhahúsok vásárlásával, elkészítésével és fogyasztási lehetőségeivel kapcsolatban. Megyénkben több helyen is tartanak szarvasmarhát, azonban annyit nem, hogy ezek a telepek kielégíthessék az esetlegesen megnövekvő megyei marhahúsfogyasztást.

Az uniós átlaghoz képest jóval kevesebb marhahúst fogyasztunk itthon Fotó: Huszár Márk

Tehát nemcsak a fogyasztást kell népszerűsíteni, hanem a szarvasmarhák és kifejezetten a húsmarhák tartását is, ugyanis utóbbira sajnos kevesen vállalkoznak – mondta­ el lapunknak Karkus János. A NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős megyei alelnöke aláhúzta, ez azért lehet, mert a húshasznú marha a tejhasznú marhával ellentétben kevesebb hasznot hoz, ezért sokan nem akarnak vesződni vele. Pedig a húsmarha­ húsa igazi­ minőségi­ „kuriózumhús”, amiből érdemes lenne többet fogyasztani, de hazánkban sajnos még nincs meg ennek a hagyo­mánya.

– Magyarországon főként a tejhasznú marha húsát fogyasztják az emberek, ez bár olcsóbb, de kevésbé minőségi­, mint a húshasznú marháé. A kampánnyal azt is szeretnénk elérni, hogy az emberek több húsmarhából készült terméket ismerjenek meg, például­ steakeket, hamburgerpogácsát, vagy éppen tőkehús formájában is bátran vásárolják és fogyasszák azt a húsfélét. Ehhez azonban a termelők és a forgalmazók szoros összefogására lesz szükség, de remélhetőleg minél előbb érezhető lesz a változás – fejtette ki a szakember.

A NAK adatai szerint hazánkban évente fejenként átlagosan két-két és fél kilogramm marha- és borjúhúst fogyasztunk az egészségileg indokolt és az uniós átlag hat-nyolc kilogramm helyett, többek között ezért is indítják el rövidesen a népszerűsítő kampányt.

Nem mindenkinek ajánlott a túlzott marhahúsfogyasztás

A marhahús fogyasztása változatosabbá, kiegyensúlyozottabbá teheti étrendünket, ugyanis­ remek fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, ami a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

– A marhahúst elsősorban a választékbővítés miatt érdemes beépíteni az étrendünkbe – árulta el lapunknak Hasillóné Fülöp Edit­. – Mivel a vörös húsokhoz tartozik­, vashiányos vérszegénység esetén ajánljuk akár a heti kétszeri fogyasztását is, mert a vas hasznosulása ez esetben sokkal jobb, mint például a magas vastartalmú növényekből. Zsírtartalma a baromfihúsokhoz képest magasabb, de pontosan emiatt érdemes fogyasztani például ketogénétrend esetében, ami egy magas fehérje- és zsír-, valamint alacsony szénhidráttartalmú diéta. Bizonyos emésztőszervi betegségek esetén azonban a fogyasztása csak ritkán, vagy egyáltalán nem ajánlott, ugyanis nehezebben emészthető, mint például a csirke, a pulyka vagy a hal – tette hozzá a dietetikus.

 

 

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában