kerecsend

2017.08.14. 13:10

Összefogással enyhítenék a család gyászát

Egy év alatt két lányukat veszítették el. A gyász egyelőre feldolgozhatatlannak tűnik. A falu lakossága összefogott, hogy enyhítse a fájdalmat.

B. K.

Felelősöket keresni lehet egy ártatlan kislány haláláért, de a túlélőknek most fontosabb, hogy érezzék: nincsenek egyedül gyászukban. Az elmúlt hét végén bejárta a magyar sajtót a Kerecsenden történt tragédia. Megírtuk, hogy egy négy és fél éves kislány lelte halálát az otthonukhoz közeli patakban. A hír mindenkit sokkolt, hiszen sokan ismerték a családot a faluban. A szülők dolgoztak, s a tragédia körülményei máig tisztázatlanok, azt jelenleg is vizsgálják. A nagypapa, akinek felügyeletére bízták a kicsiket, a halálhírt követően úgy érezte, nem tud együtt élni a teherrel, így sokkot kapott és azóta a kórházban ápolják.

Az elmúlt hét végén gyűjtés indult a faluban, hogy az együttérzésen kívül anyagilag is próbáljanak segíteni a családon. A támaszra minden értelemben szükség van, hiszen a tavaly vasúti szerencsétlenségben elhunyt nagyobb lánytestvér temetését is önkormányzati segítséggel tudták megoldani. A hivataltól 100 ezer forintot kaptak hitelbe, hogy méltóképpen temethessék el lányukat. Mint azt Kiss Sándor jegyzőtől megtudtuk, a törlesztőrészleteket rendszeresen fizette a család. A kölcsön utolsó részletét nemrég fizették ki, s most újra temetés előtt állnak.

A faluban most is téma a tragédia. Az emberek azt mondják, lehet és kell is vizsgálni a halál körülményeit, pillanatnyilag azonban fontosabb a túlélőket segíteni. A két szülő napok óta zokog, nem értik, miért sújtja őket a sors, s a gyászt képtelenek feldolgozni.

Azt is sokan felemlegetik, hogy van az, hogy hiába dolgoznak becsületesen a felnőttek, parányi jövedelmük csak annyit tesz lehetővé, hogy máról holnapra éljenek. A két szülő közmunkában dolgozott. Minden nap becsületesen tették a dolgukat, annak ellenére, hogy a tavaly eltemetett lányuk miatt érzett fájdalom nap mint nap kísérte-kíséri őket. A kisebb testvérekben leltek vigaszt. Úgy gondolták, miattuk van értelme a további küzdelemnek, de most ebben is megingott a hitük.

A településen élők most összefogtak. Az önkéntesek járják a falut, mindenhova becsöngetnek, s adományt gyűjtenek a temetésre, amelynek időpontja még nem ismert. Az elmúlt hét végén körülbelül negyvenezer forintot gyűjtöttek a Dankó, a Pataki és a Jókai utcában. A legszegényebb sorban lévők is próbálnak pár száz forinttal segíteni.

Kiss Sándor jegyző érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat úgy döntött, hogy a temetési költségek felét átvállalja, és rendkívüli segélyt is utaltak a családnak. A gyűjtés folytatódik. A koordinációt a helyi családsegítő szolgálat munkatársa Simon Miklósné vállalta. Aki bármilyen módon segíteni próbál, az a polgármesteri hivatal telefonszámán érdeklődhet. (36/550-327)

Barta Katalin

Címkék#kerecsend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában