tura

2017.07.22. 17:06

Pest megyében a hatvani nagybani

A Hatvan szomszédságában lévő, de valójában már Pest megyében található kisvárosban, Turán hozták ­létre egykor a nagybani ­piacot.

T. O.

 

A cél ezzel a lépéssel az volt, hogy a környék – Boldog, Csány, Hatvan, Lőrinci, a Galga-vidék és a Jászság – őstermelői a közelben adhassák el a portékáikat.

Eleinte megpróbálkoztak egyes érdekcsoportok azzal, hogy minél közelebb vigyék a fővároshoz ezt a kereskedelmi helyet, de a termelők ­számára sokkal előnyösebbnek bizonyult a turai piac, amely hétköznapokon rendszerint a kora­ esti órákban nyit. Benépesül a tér eladókkal, kereskedőkkel és vásárlókkal; a friss zöldségféléket, gyümölcsöket ládákban, fóliazsákokba csomagolva, vagy éppen furgonok platójáról kínálják a vevőknek. Ezek a piacok nagybani kereskedésre szakosodtak, de ma már – alkalmazkodva az igényekhez – kisebb, néhány kilogrammos tételben is kiszolgálják az árukat megvenni szándékozókat.

Rendre nagy a nyüzsgés a turai piacon Fotó: H. Szabó Sándor

Sokan járnak ide a környékről, nemcsak vevők és eladók, hanem családok is, hiszen a pezsgés közös programnak sem utolsó. Másfél-két ­évtizede Hatvanban is szerettek volna egy ehhez hasonló nagybani piacot létrehozni, de ez végül nem valósulhatott meg.

T. O.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában