tisza-tó

2017.07.29. 09:57

Rengeteg PET-palack a tóban

Továbbra is vízminőségi kárelhárítási készültség van a Tisza-tónál.

SZ. E.

A februári jeges ár levonulásától napjainkig 2838 köbméter szerves anyagot és kommunális hulladékot emeltek ki a vízből a Tisza-tavi árvízvédelmi szakaszon és a kiskörei duzzasztómű előtt – tájékoztatott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig). Ezen belül 425 köbmétert tesz ki a kommunális hulladék – zömében PET-palack –, ami az utóbbi másfél évtizedben itt felhalmozódott legnagyobb szemétmennyiség.Megtudtuk: a rengeteg uszadék nemcsak a környezetet szennyezi, hanem veszélyezteti a vízlépcső elzárószerkezeteinek biztonságos üzemeltethetőségét is.

Idén február 15. és július 20. között a Tisza-tavon és a Kiskörei vízlépcső felvízi oldaláról összesen 2838 köbméternyi uszadékot emeltek ki: ebből 425 köbméter kommunális hulladék, 204 köbméter tüzelőanyagként hasznosítható szerves anyag, 2173 köbméter pedig egyéb szerves anyag. A Kötivízig július 5-ig 20,04 tonna egyéb települési szilárd hulladékot szállított a lerakóba. A vízminőségi kárelhárítási készültség továbbra is érvényben van, folytatódik a tó megtisztítása.

Úszó-rakodó munkagéppel emelik ki az uszadékot Fotó: Berán Dániel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában