eger

2017.07.27. 08:42

Siker volt az Ifi Pont tábora

Kíváncsiak voltunk, miben más az Ifi Pont nyári tábora, mint a többi. Vad Anna, az Ifi Pont irodavezetője segített nekünk a kérdés megfejtésében.

Juhász Henrietta

Harc az Érsekkertben. Az Ifi Nyár résztvevőinek kedvenc játéka a számháború volt Fotó: Berán Dániel

Az, hogy idén is megszervezi-e az Ifi Pont a táborát, talán nem is volt kérdés, még annak ellenére sem, hogy Vad Anna mellett, úgy tűnt, ezúttal nem lesz segítő, ám a húga, Fanni – aki egyébként tanárnak készül – felajánlotta a támogatását, így ketten, három héten át foglalkoztatták a hozzájuk jelentkező gyermekeket.

– Délelőttönként legtöbbször különböző csoportfoglalkozásokat szerveztünk az Ifi Pontban. A délutánokat viszont rendszerint az Érsekkertben töltöttük, általában számháborúval, persze sok más játékot is választhattak a táborozók. Az idén Felsőtárkányba vittük kirándulni a csapatokat. Ott voltunk például madárlesen, azután fazekaztunk és kisvasutaztunk is. A kézműveskedés, a mozidélután is programunk részei voltak – mesélte Anna, aki beszélgetésünkkor épp az Érsekkertben tartózkodott a gyermekekkel.

A táboruk fő motivációja az érzékenyítés volt, amire a szervezők ki is dolgoztak különféle feladatokat, terveztek beszélgetéseket.

– Elsődleges célunk az, hogy a gyermekek kikapcsolódjanak, megismerkedjenek egymással és barátokat szerezzenek. Éppen azért, mert több táborról is azt hallottuk, hogy izgalmasaknak bizonyultak a programok miatt, de a résztvevőik nem tudták elengedni magukat – jegyezte meg Anna. „Lásd másképp!” című feladatukkal az volt a céljuk, hogy a fiatalok megértsék a testi fogyatékkal élők hétköznapi tevékenységeinek nehézségeit és felkészüljenek arra, hogyan tudnak nekik segíteni.

– Vakon végigsétáltak egy labirintuson, levest ettek, szájjal festettek, hallás nélkül próbálták megérteni egymást. Ezeket a feladatokat a foglalkozások végén meg is beszéltük – fűzte hozzá. Kérdésünkre, hogy milyen visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől, Anna elmondta, a többségük ráébredt arra, mennyire fontos a türelmesség, a pontosság, a biztonságérzet.

Az iroda vezetőjével azt a tévhitet is eloszlattuk, hogy az Ifi Pont táborába évről évre ugyanazok a gyermekek térnek vissza, hiszen sokan idén csatlakoztak hozzájuk elsőként – de őket hallva nem utoljára.

Míg a gyermekek a játékot, addig a náluk idősebbek a közös beszélgetéseket élvezték leginkább. Nekik a tábor abban is segített, hogy megtanulják kezelni a konfliktusokat, s bátran beszéljenek egymás előtt is érzéseikről.

Örömmel visszatérnek

– Nagyon élveztem ezt a tábort, s a játékok közül a számháború volt a kedvencem. Ez számomra különlegesség volt, hiszen iskolában nem szoktunk ilyet játszani – mesélte a Hírlapnak Anna. Ahogy ő, úgy Lili is másodjára jelentkezett a nyári táborba, s Lili már azt is eldöntötte, hogy jövőre is csatlakozik majd a csapathoz. Emese kedvence az volt, amikor meg kellett tanulniuk egymás nevét. Egy másik táborozó, Orsi legizgalmasabb elfoglaltságai pedig az egyperces játékok voltak, míg Réka is a számháború játékot élvezte a legjobban.

 

 

 

 

Juhász Henrietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában