eger és környéke

2017.12.18. 11:20

Sikeres évet zártak megyénk polgárőrei

A tevékenységi mutatók alapján jó évet zártak a megyei polgárőr egyesületek. A legtöbb településen a polgárőrök szorosan együttműködnek az önkormányzattal és a rendőrséggel, ennek köszönhetően több bűncselekményt is sikerült megakadályozni az elmúlt évben.

Süli Kinga

– A polgárőrség hatékonyságát nehéz kimutatni, hiszen mindössze észlelési és jelzési jogkörrel rendelkezünk, csak néhány esetben avatkozhatunk be, és nincs retorziós jogkörünk sem. A mi feladatunk elsősorban, hogy jelen legyünk, de valószínűleg már ezzel is sok bűncselekményt megelőzünk. Sok esetben már a jelenlét is elriasztja a bűnözőket – árulta el lapunknak Antal Csaba, a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének egri térségi alelnöke. Aláhúzta, óriási értéke van a polgárőr-egyesületeknek, hiszen önkéntes alapon működnek, minden tag a munkája és a családja mellett áldozza az idejét arra, hogy a köz biztonságát védje.

– Bár a tevékenységünk hatékonysága nem mérhető, az jól látszik, hogy azokon a településeken, ahol polgárőr-egyesületek működnek, javult a közbiztonság. A tagok folyamatosan járják a településeket, és ügyelnek rá, hogy minden rendben legyen – fejtette ki Antal Csaba.

Andornaktályán jövőre lesz tízéves a helyi polgárőr-egyesület, amely kiemelkedően jól teljesít.

Az andornaktályai rendszámfelismerő rendszer segítségével évente több ezer autót ellenőriznek Fotó: Gál Gábor

– A nagyfokú összefogásnak és az önkormányzat támogatásának köszönhetjük a sikerünket, ezek nélkül nehéz helyzetben lennénk. A tagok mindegyike áldozatos munkát végez, nagy szó, hogy bevállalják a szolgálatot a család és a munka mellett – mondta el Borbás László, az Andornaktályai Polgárőr Egyesület elnöke. Hozzátette, szervezetük jól felszerelt, de jövőre szeretnének lovas járőrszolgálatot indítani a külterületek ellenőrzése okán, valamint kerékpárokat is szeretnének beszerezni, hogy azzal is járőrözhessenek a tagok.

Halmi István, a Demjéni Polgárőr Egyesület vezetője is az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, egyesületük mind a rendőrséggel, mind pedig a helyi önkormányzattal szoros kapcsolatot ápol.

– Nagy előnyünk, hogy van egy különleges rendszámfelismerő rendszerünk, amelynek köszönhetően évente több ezer autót tudunk ellenőrizni. Idén tizenhárom körözött jármű megtalálásában segédkeztünk – büszkélkedett a vezető.

A Verpeléti Polgárőrség két településen, Verpeléten és Tarnaszentmárián lát el szolgálatot, a lakosok nagy megelégedettségére.

– Mindent megteszünk a közrend biztosítása érdekében, többször működtünk már együtt sikeresen a rendőrséggel is. Nyár végén pél­dául besurranó tolvajokat sikerült elkapnunk közösen, a lényeg a folyamatos jelenlét és a gyors reagálási képesség – árulta el Szucsik János, a két település polgárőrségének vezetője.

Változatos helyzetekben kell helytállni

A polgárőrök az állandó járőrözés mellett legtöbbször a ­helyi rendezvények biztosításában segédkeznek, felügyelik a falunapokat, fesztiválokat, valamint a forgalmasabb időszakokban – mind például a mindenszentek, vagy a tanévkezdés – a közlekedés irányításában segédkeznek. Heves megyében idén ­szeptember 25-ig 11.827 polgárőr teljesített szolgálatot, és több mint ötvenötezer órát teljesítettek. Többször közreműködtek eltűnt személy kutatásában, elfogásban, és tettenérésre is többször volt példa. A hatóságok felé 775 esetben jeleztek, egyéni intézkedésre pedig 550 esetben volt szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában