HEVES MEGYE

2017.12.11. 11:23

Szabálytalan, de kell az osztálypénz

Hiába tiltja jogszabály az osztálypénz szedését, az iskolák alkalmazottjai, diákjai tisztában vannak azzal, hogy van, amit csak szülői támogatással tudnak megvalósítani. Igazgatók, osztályfőnök, szülő és tanuló is elmondja a véleményét.

Juhász Henrietta

Az általános és középiskolai oktatás ingyenes, ám a legtöbb szülő mégis úgy készül a szülőértekezletekre, hogy kisebb összeget mindenképpen visz magával. Avagy legalábbis felkészül arra, hogy az aktuális időszakban szükség lehet az anyagi támogatására. Hogy miért lehet mindez, s hogyan próbálják ezt szabályozni megyénk iskoláiban, arról elsőként igazgatókat kérdeztünk.

Sipos Mihály, az egri Neumann­ János Gimnázium, Szakgimnázium direktora elárulta, ő minden évben arra kéri az osztályokat, hogy ez az összeg minimális legyen.

– Ha egy-egy osztályban igény merül fel arra, hogy az osztálypénz az adott évben a szokásosnál több legyen, mert mondjuk nagyobb kirándulásra készülnek, akkor ezekről a kirívó alkalmakról mi, az iskola vezetése is szeretünk tudni, egyeztetni. Mi a legtöbb iskolai szintű összejövetelre nem kérünk a szülőktől pénzt, ezeket a rendezvényeket az intézmény támogatja – magyarázta az igazgató.

Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium igazgatója, Rozmán Éva lapunk érdeklődésére elmondta, ők egyáltalán nem folynak bele az osztálypénzek alakulásába, azt a szülői munkaközösségek egyeztetik egymás között. A szakgimnáziumban nincs is olyan osztály, ahol az osztályfőnök kezelné az osztálypénzt.

Legtöbbször az osztálykirándulást is a beszedett osztálypénzből finanszírozzák Fotó: Shutterstock

– A szülők, akik anyagilag támogatják mondjuk egy-egy kulturális jellegű program megvalósítását, azért teszik, mert tudják, hogy ez a gyermekeik javát szolgálja, azt, hogy az osztályközösség minél jobban összekovácsolódjon – hangsúlyozta Rozmán Éva.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának tanára, Sipos Zsuzsa is megosztotta velünk véleményét az osztálypénz kérdésében. Kiderült, hogy az ezek beadásának szükségességét, mennyiségét náluk is a szülők rendezik. Ők is tisztában vannak azzal, hogy osztálypénzt nem lehetne szedni, ugyanakkor látják: sajnos elkerülhetetlen. Megtudhattuk, hogy az osztályban szervezett összejöveteleket és a közös kirándulásokat fedezik ezen összegekből, de igyekeznek a költségeket minél kisebbre faragni. Sipos Zsuzsa jelenleg hetedik osztályosak osztályfőnöke, tehát ők ballagtatják a végzős diákokat, tőlük kapják a tarisznyákat.

– Úgy igyekszünk csökkenteni a kiadásokat, hogy például kétszer már pályázaton nyertünk kirándulási lehetőséget. Legutóbb hat napig voltunk Erdélyben a Határtalanul programmal – jegyezte meg az osztályfőnök.

Kobolák Dóra idén érettségizett a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban.

– Mi harmincnégyen jártunk egy osztályba és az osztálytársam anyukája volt az osztály pénztárosa. Elég sok feladata volt emiatt, mert ha mentünk valahová, akkor neki előre kellett számolnia a kirándulás költségeivel, s amikor érettségi előtt elballagtunk, akkor egyesével minden diák költségét újraszámolta, a maradékot szétosztotta az osztály tagjai között. Tehát mi az osztálypénzből jártunk kirándulni, ennek köszönhetően juthattunk el Erdélybe, de még a gombavatós vacsoránkat és a műsort is ebből finanszíroztuk – válaszolta kérdésünkre Dóra.

Életre szóló trauma is lehet

Egy nevét nem vállaló ­szülő is véleményezte az osztálypénz szedést. – Az osztálypénz nálunk ötszáz forint havonta. Az összegben a szülői értekezleten állapodunk meg. A forintokat felhasználjuk osztálykirándulásokra, közös ünnepekre. A véleményem, hogy ez a régi, berögzült szokás nem igazán felel meg a jogszabályoknak. A befizetett pénzekről, amiket általában egy kinevezett szülő szed és rögzít egy kockás füzetben, nem kapunk sem nyugtát, sem átvételi elismervényt – sorolta ­aggályait a szülő. Problémásnak ­találja azt is, hogy az első szülői értekezleten nem tartanak beszámolót az összeg felhasználásáról. – Vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei nem tudják befizetni az osztálypénzt, így ők kimaradnak a kirándulásokból, ami egy életen át kísértő negatív élmény lehet – egészítette ki meglátásait.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában