szilvásvárad

2018.01.22. 12:49

A Szalajka-völgy télen, hóesésben is lenyűgöző – Videóval

Nem lehet betelni a hófödte bükki táj szépségével!

heol.hu/Wikipédia

Vasárnap szinte az egész országban havazott, a legtöbb csapadékot Heves és Nógrád megyében mérték. A Mátrába már pénteken nagyon sokan kirándultak, vagy épp hódoltak kedvenc téli sportjuknak: a síelésnek. Nézzétek meg képgalériánkat itt!

Vasárnap szinte egész nap hullt a hó, a fehérbe borult csodás táj nagyon sok embert kirándulásra késztetett. Így tettünk mi is, kilátogattunk a Szalajka-völgybe.

Az egyik legszebb

A Szalajka-völgy a Bükk-vidék egyik legszebb, a kirándulók számára egyik legjobban kiépített része.

A magashegységi jellegű völgy nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett Kálium-karbonáthamuzsír égetéséről. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.

 

A Fátyol-vízesés télen is lenyűgöző

A Fátyol-vízesés a szilvásváradi Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

Pára, köd várható

Az előrejelzések szerint kedden szintén mindenütt fagyosan indul a reggel, erősen felhős, borult égbolt lesz jellemző. Délután sokfelé felszakadozik a felhőzet, a kora esti óráktól csapadék már sehol nem várható. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, 1-5 fokig melegszik fel a levegő.

Szerdán is mínuszokkal indul a nap, a hóval borított tájakon -8, -6 fokig is lehűlhet a levegő. Helyenként pára, köd is kialakulhat. Túlnyomóan felhős lesz az ég, több napsütésre az ország déli részén számíthatunk. Délután 0-7 fokra van kilátás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában