Abasár

2018.03.20. 13:40

Szélesebb járda és pihenőpark épülhet a településen

Két, hosszú ideje lakatlan családi házat vásárolt meg a Fő úton az önkormányzat, amelyeknek bontása a napokban megkezdődött. A két épület helyére több terv is érkezett a lakosságtól.

Hliva Éva

Még állnak a főfalak és az egykori lakóházba vezető bejárati lépcsőfeljáró is. Bár az elmúlt héten a bontás nagy részével már végeztek, még a közműszolgáltatások kikötésére várnak, hogy teljes legyen a tereprendezés. Több munkagéppel folyt a munka, akkor forgalomirányítás mellett, hiszen a törmelékek az úttestre is könnyedén szétszóródtak, annyira közel áll a két ingatlan az úthoz. A két háznak kicsinyke udvara volt és több melléképület is tartozott a telekhez. A legnagyobb problémája azonban nem ez volt az épületeknek, hanem az elhelyezkedésük – hangsúlyozta dr. Lénártné Benei Anikó.

– Abasár egy hegyi település, annak előnyével és hátrányával együtt – ismertette a polgármester asszony. – Mindkét ház nagyon rossz helyen volt, de az egyik szinte belógott a településen keresztülhaladó forgalmas Fő útra, ráadásul egy olyan kanyarban, ahol épp az ingatlanok miatt nagyon rossz volt az útszakasz beláthatósága, és ahol emiatt több baleset is történt. Az elsődleges célunk ezzel az volt, hogy biztonságosabbá tegyük az autós és gyalogos közlekedést egyaránt.

Hamarosan biztonságosabb helyen, szélesebb járdán közlekedhetnek majd a gyalogosok Fotó: Czímer Tamás

Hozzátette, a rendkívül keskeny járda nem tette lehetővé, hogy a gyalogosok biztonságosan közlekedjenek. Babakocsival például ott el sem lehetett férni. A községvezető kérdésünkre elmondta, tavaly döntött a testület, hogy saját forrásból megvásárolja mindkét ingatlant. Összesen hárommillió forintért szerezték meg.

Megkérdezték a lakosságot

Amikor szóba került a terület hasznosítása, több ötlet is felmerült a testületben, ám szerették volna a helyiek véleményét is meghallgatni, hogy ők mit szeretnének a felszabadított terület helyén látni. Így a település vezetése a közösségi médiaoldalon keresztül szólította meg a lakosokat, kérte ki véleményüket. Összesen negyvennégy érdemben használható terv érkezett be – mesélte a polgármester. A felmérés szerint többen szeretnének parkot, pihenőövezetet, padokkal, virágokkal, de a két Fő utat keresztező utca miatt volt, aki körforgalmat javasolt. Kocsma, cukrászda, információs tábla, szökőkút és ivóvízkút ötlete is felmerült, ám szóba került a biciklitároló, játszótér és fitneszpark gondolata is.

Mindent önerőből építenek

Nem csupán a Fő út beláthatósága és közlekedésbiztonsága javulhat, de az eddigi keskeny járda is szélesebb lenne, és beljebb kerülne, el az úttest közvetlen közeléből – fogalmazott a helység polgármestere. Dr. Lénártné Benei Anikó hozzátette, hogy a terveik szerint még ebben az évben elvégeznék a tereprendezési munkálatokat, de jó lenne az is, ha mihamarabb eljutnának egy átmeneti zöldövezet, lehetséges park előkészítéséhez. Ám az elgondolás szerint a leghamarabb a belső gyalogosforgalom kialakítása kezdődne meg. Megvizsgálják a beérkezett ötleteket, költségvetést rendelnek hozzá, és megpróbálják a legkedvezőbb feltételekkel a legjobb terveket megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában