heves megye

2018.04.19. 14:00

Telt házzal működnek a bölcsődék és folyamatos a felvétel

Hazánkban lehetőség van arra, hogy az anyák szülés után három évig otthon maradjanak gyermekükkel. A bölcsőde nem kötelező, ám általánosságban elmondható, megyeszerte nagy az igény e szolgáltatásra.

Hliva Éva

Egerben négy bölcsőde működik, húsz csoportban, kettőszázhatvan férőhelyen várják a gyermekeket

Forrás: HMH

Fotó: Berán Dániel

Egerben négy bölcsőde működik, húsz csoportban kettőszázhatvan férőhelyen van lehetőség a kisgyermekek nevelésére-gondozására és már 20 hetes kortól egészen hároméves korig fogadják a kicsiket – ismertette Tóth Helga, a Gyermekjóléti és Bölcsődei Igazgatóság vezetője.

– Minden egri bölcsődében megfelelő tárgyi környezetben, nyugodt körülmények között nevelik a kisgyermekeket szakképzett kisgyermeknevelők. A csoportokban tizennégy gyermek nevelhető-gondozható abban az esetben, ha mindegyikük betöltötte a második életévét. Amennyiben kétévesnél fiatalabb kisgyermek van a csoportban, a gyermeklétszám csak tizenkettő lehet.

Az igazgató hozzátette: a bölcsődékbe folyamatos beiratkozás van, a legtöbb gyermeket az őszi hónapokban veszik fel, nem mindegyiküket egy időben, mert két hét beszoktatásra van szükség ahhoz, hogy megszokják a környezetet. Az őszi hónapokban általában minden gyermeket fel tudnak venni, esetleg néhány hetet kell várakozniuk.

A Mátraalján is telt házzal működnek a bölcsődék és folyamatos a felvétel – tudatta Horváth Gábor. A Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság vezetője elmondta, Gyöngyösön a bölcsődéskorú gyermekek – bölcsődében, illetve családi bölcsődében történő – ellátása két önállóan működő önkormányzati fenntartású intézményben biztosított.

– A Visonta úti Bölcsőde ötvenhat férőhelyes és jelenleg a beíratott gyermeklétszám negyvennégy fő, mely gyermekek között van sajátos nevelési igényű. A legfiatalabb kisgyermek 14 hónapos. A Dobó Úti Bölcsődében – amely 110 férőhelyes – jelenleg a beíratott gyermeklétszám 92, mert itt is vannak sajátos nevelési igényű gyermekek. A Jeruzsálem úti telephelyen – amely 26 férőhelyes – jelenleg 21 gyermeket fogadnak. A felvétel és a gyermekek beszoktatása folyamatos, a várakozási idő pedig néhány hét.

A legkisebbek napközbeni szakszerű ellátására Hatvanban is nagy igény mutatkozik. Molnár József lapunkat arról tájékoztatta, hogy van várólista az intézményekben, de igyekeznek minden kisgyermeket fogadni. Az önkormányzati főtanácsadó hozzátette: a hatvani bölcsődék a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálathoz tartoznak. Két tagintézményük van, az egyik a Hajós Alfréd úti, a másik pedig a Mohács úti bölcsőde.

– Előbbi intézmény nyolcvan férőhelyes, és jelenleg ötvenkilenc fővel telt házas. Ennek azaz oka, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek „papíron” két-három főnek számítanak. A Mohács úti bölcsőde huszonnégy férőhelyes, amely szintén teljesen fel van töltve. A tapasztalatunk az, hogy a szülők szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, van várólista is – közölte a főtanácsadó.

Megyénk mindhárom nagyvárosában van családi napközire is lehetőség. Egerben négy családi bölcsőde működik, 28 kisgyermek nevelését-gondozását végzik. Az intézményhez tartozik három vidéki családi bölcsőde Kerecsenden, Makláron és Felsőtárkányban, ahová összesen 35 kisgyermek jár.

Hatvanban a Csiribiri Családi Bölcsőde és a Kistücsök Családi Napközi is telt házzal működik, Gyöngyösön a négy helyen összesen 22 bölcsist fogadnak, és a 2018/2019-es évre már túljelentkezés van.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában