eger

2017.11.18. 16:44

Tollal és fegyverrel a méltóságért

A városháza dísztermében tartják konferenciájukat a Kárpát-medencei magyar- és történelem szakos tanárok Tollal és fegyverrel a Kárpát-medencei magyarok méltóságáért mottóval.

S. S.

A Rákóczi Szövetség szervezésében zajló szombati tanácskozáson Prof. Dr. Vasas Joachim a rendező szervezetek nevében köszöntötte az egybegyűlteket, mások mellett külön is: Csáky Csongort, a Rákóczi Szövetség főtitkárát, dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottat, Habis Lászlót, Eger polgármesterét.

Balról: dr. Pajtók Gábor, Prof. Dr. Vasas Joachim, Csáky Csongor és Habis László Fotó: Huszár Márk

A történész köszöntőjében utalt a kezdetekre: Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóján megtartott első találkozóra. Ezen alkalommal határozták el, ennek a szakmai tudományos konferenciájának évenkénti megrendezését. Szavukat tartották, így ez a tanácskozás immár ötödik alkalommal hozza össze a Kárpát-medence történelem és magyar szakos tanárait itt Egerben.

– Történelmünk során, amikor a Kárpát-medencei magyarság méltóságáért tollal és fegyverrel harcolni kellett, akkor mindig helyt álltunk – fogalmazott köszöntőjében Vasas Joachim, aki egyúttal röviden felidézte azokat a konkrét történelmi pillanatokat, amikor megmutattuk méltóságunkat.

Csáky Csongor főtitkár köszönetet mondott a 2013 óta főszervező professzornak, illetve az önkormányzat támogatásáért Habis Lászlónak, a város polgármesterének. A szövetség életéről szólva, a főtitkár megosztotta azt a tapasztalatukat, hogy évről-évre növekszik az érdeklődés a Rákóczi Szövetség tevékenysége iránt. Utalt az elmúlt heti „diaszpóra ”ankéton elhangzott miniszterelnöki kijelentésre. Orbán Viktor ugyanis úgy fogalmazott: a magyarság jövője a Kárpát-medencében van.

Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott úgy vélekedett, jelesek ezek az alkalmak, mert a Kárpát-medencében más és más feltételek mellett élünk, s a közös szót az együvé tartozást ezek a személyes találkozások különösen erősítik. Szólt arról, hogy a magyar nyelv nemcsak nemzetmegtartó, hanem nemzetegyesítő is. Hiszen hányféle nép volt itt a Kárpátok alatt, akik elsajátították ezt a különösen szép és nehéz nyelvet és részévé váltak a nemzetünknek – tette fel és válaszolta is meg a kérdést.

Habis László polgármester köszöntőjében 2011. 11. 11-ét említette. Ezen a jeles napon írta alá az önkormányzat és a Rákóczi Szövetség az együttműködési megállapodást. Büszke rá – fogalmazott, mert sok szerződéssel ellentétben, amelyek ottmaradnak a polcon ez a megállapodás élettel telt meg. A továbbiakban a városvezető áttekintette azokat a legfontosabb elemeit a munkának, amelyek a magyarság ezreit mozgatták meg határainkon innen és túl. az eltelt hat esztendőben.

A továbbiakban Habis László azokról a nagyszabású fejlesztésekről beszélt, amelyek Eger történelmi emlékhelyeit, jelesül pedig a várat illetik.

S. S.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában