múltidéző

2017.10.17. 19:28

A gyöngyösi iskolák államosítása következett

A közoktatási kormány gondoskodni fog a város összes tanköteles és ovodaköteles gyermekeinek törvényszerü oktatásáról.

Tallózta: Szilvás István

Ilyen volt anno a kor szellemének megfelelő iskolai tanterem. Képünk Ópusztaszeren, a skanzenban készült Fotó: Szilvás István

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

EGRI UJSÁG. MEGJELENIK HETENKINT KÉTSZER: KEDDEN ÉS PÉNTEKEN. 1884. MÁJUS 1.

Közoktatásügy. A gyöngyösi iskolák államositása.

A hatvani népoktatási tanintézetek államositása után a gyöngyösi következett, mely nem történt ugyan még meg…, az államositás ügye most a következőleg áll: Gyöngyösváros 1893. év szept. 24én határozatilag kimondott s 180/XXI. sz. a. felterjesztett kérelmére a vallás és közoktatásügyi magy. kir. miniszter nemrégiben Halász Ferencz kir. tanácsos Hevesmegye kir. tanfelügyelőjéhez intézett rendeletében kijelenté, hogy a város területén lévő összes elemi iskolákat és kisdedovodákat már 1894/95. tanév elejétől hajlandó átvenni oly feltétel alatt: – ha a város kötelezi magát, hogy az állami elemi iskola és kisdedovoda számára szükséges tanhelyiségekről gondoskodik, nevezetesen: felépit két kisdedovodát, s átadja az állami iskola czéljára a mostani belvársoi ugynevezett norma és sóházi elemi iskolákat s ezeken felül felépit hat év leforgása alatt még 15 tantermet és mindezeket kifogástalan butorokkal ellátja, – haaz államositás napjától kezdve fizetni fog az államnak közoktatási czélokra évenkint 14,700 frtot, – ha az alkalmazott tanerők után évi 12 frtot fizet az országos tanitói nyugdij pénztárába, – végül ha az iskolai épületeket jókarban tartja és évenkint egyszer kitisztittatja az összes helyiségeket.

Ezekkel szemben a közoktatási kormány gondoskodni fog a város összes tanköteles és ovodaköteles gyermekeinek törvényszerü oktatásáról. – mindjárt a tanév kezdetétől 24 tanerőt alkalmaz. illetve a már ott alkalmazásban lévőket átveszi s ezek évi dotáczióját 15,000 frot fedezi, mihez hozzájárulnak még az ötödéves korpótlékok, mintegy 3000 frt, – 1895-ben két uj kisdedovodát állit, – az összes iskolai felszerelést és tanszereket megadja, – fizeti a szolgaszemélyzetet, fütést, világitást, nyomtatványokat s az időközi tisztogatást, – végül fejleszti s viseli a költségeket a jövőben is, ha majdan több iskola felállitása és ehhez képest több tanerő alkalmazása válik szükségessé.

Azóta Gyöngyösváros és a kormány között kötendő szerződés meg is lett szövegezve s az szombaton e hó 28-án, délután a kir. tanfelügelő mint kiküldött kormánybiztos jelenlétében a város több előkelőbb képviselői által tartott értekezleten föltétel nélkül elfogadtatott és ehhez képest a másnap, vasárnap délelőtt tartott városi-képviselőtestülei közgyülés is, hol Halász tanfelügyelő is jelen volt, a szerződés szövegezését s vele az államositást is nagy szótöbbséggel elfogadta.

Ilyen volt anno a kor szellemének megfelelő iskolai tanterem. Képünk Ópusztaszeren, a skanzenban készült Fotó: Szilvás István

MÁTRAVIDÉK. SZÉPIRODALMI ÉS TÁRSADALMI KÖZLÖNY. MEGJELENIK HETENKINT KÉTSZER: SZERDÁN ÉS SZOMBATON. 1880. APRIL 17.

Tündér-állapotok az egri tündérparton.

Van már ott lámpa és a járókelőknek lépcsője; de mindamellett is nem minden van ott tündériesen. Tudni velő dolog, hogy a hol érdemes lépcsőket csinálni, lámpát állitani, ott közlekedés van és a hol közlekednek, ott házak is vannak, a melyekbe kocsik is járnának, ha járhatnának, de mivel a part felé nem járhatnak, mivel a kocsiut csak vizmosás, kénytelenek a környéken lakók felkerülni a baktani utra, hogy hajlékukhoz jussanak. Ha semmi egyébért nem alkalmatlan is a kerülés, mégi tűz esetén épen ártalmas, mert míg a kerülőn oda jutnának a vizzel, addig az egész környék porrá éghet. – Pedig oly kevés fáradságba kerülne az egész, csak a vizmosást kellene kiszélesiteni és akkor a környékbeliek közelebb volnának haza. Mint halljuk az ott lakók szándékoznak a tanács elé ez irányban kérvényt nyujtani be, melynek hogy sikere legyen, szivünkből kivánuk.

HEVESMEGYE KÖZIGAZGATÁSI LAPJA. MEGYEI HIVATALOS KÖZLÖNY. 1892. 8. SZ.

Közlemények.

96. 2148./a. 1892. Szekrényes György saári lakos istállójából f. év febr. 1-én egy daru szőrű, perge szarvú, egy éves üsző borjú elszaladt, és azóta elő nem kerüt. Mi a m. hiv. lapja utján azzal közöltetik, hogy feltalálás esetén a gyöngyösi járás főszolgabirájának jelentés teendő.

97. 2149./a. 1892. Detk községben a f. év január közepe táján egy fehér szőrű, csákó szarvú öreg bélyegtelen 40 frt értékű tehén, mint gazdátlan felfogatott. Mi a m. hivatalos lapja utján azzal tétetik közzé, hogy a bitangságba vett tehenet igazolt tulajdonosa Detk községben átveheti.

Eger, 1892. febr. 19. Alispán helyett: Zalár, főjegyző.

Tallózta: Szilvás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában