Karácsond

2018.01.21. 11:22

Új védőutak épültek a befizetett pénzből

Felröppent a hír, hogy a település egyik utcájában sárba ragadt betegszállító – amelyet traktor húzott ki – azért került bajba, mert az utak többfelé szinte járhatatlanok. Pedig a lakók szennyvízcsatornázásra befizetett pénzét az önkormányzat az utak építésére fordította.

Hliva Éva

A karácsondi Arany János utcában sétálunk, ez az egyike azoknak, amelyeket a község vezetése megépíttetett. Egy fiatalember áll a helyi bölcsőde kapujában, őt kérdezzük, mit tud az ügyről.

– Én is befizettem a százhatvanezer forintot és nem kaptam vissza. Az igaz, hogy felújítottak néhány utcát, de egynémelyben prominens képviselők laknak – lendül bele a beszédbe a helyi lakos, bár a nevét nem árulja el végül. Megtudjuk tőle, az ő utcáját nem tették rendbe és a legnagyobb sérelme az, hogy meg se kérdezték, ők mit szeretnének. Még egy petíciót is aláírt, de semmi nem történt.

A hivatalba megyünk a polgármesterhez. Földi Csaba fogad bennünket és egy utcaszemlére invitál. Közben elmondja, hogy tud a hőzöngésről, nem mostani dolog ez, erről mindenki tudott és korábban örültek is neki az itt élők.

Többen inkább örülnek az új utaknak

– Hét éve nyert pályázatot az önkormányzat a szennyvízelvezetési beruházásra – magyarázza a polgármester –, így a Karácsondi Víziközmű-társulatnál a helyi lakosok addig befizetett hozzájárulásaiból jelentősebb összeg maradt. Négy éve pedig megállapodtak, hogy úgynevezett védőutakat építenek a szennyvízcsatorna-hálózat megóvása érdekében. Ezt a döntést akkor a képviselő-testület is egyhangúan támogatta.

Pintér Béláné mozgássérült-­kocsival közlekedik a település útjain.

– Nemhogy mindenki örülne, hogy nem kell a sárba menni! – jelenti ki. – Mindegy, a temetőbe megyek vagy a másik irányba, mindenhol el tudok normálisan menni.

Hegedűs István is hasonlóképp vélekedik. Ők mindketten a szintén felújított Hársfa utca lakói.

– Nem értem, miért kell hőzöngeni – közli –, hiszen a szerződésben benne volt, hogy a befizetett összeget felhasználhatják az utak építésére és ez az út is meglehetősen rossz volt, most végre rendbe tették. Megtudjuk, mindketten befizették a pénzt, öt éven át havonta pár ezer forintjával.

Hegedűs István (balra), a felújított Hársfa utca lakója örül az új útnak Fotó: Czímer Tamás

A makadámutak harmadát aszfaltosra cserélték

– Az önkormányzat saját forrásait a helység fejlesztésére kívánta és kívánja most is fordítani – tájékoztat a polgármester –, és ezt azért többen megértik. A víziközmű-társulat által biztosított fedezetből és az önkormányzat saját forrásából 2016-ban és 2017-ben több mint kétszáz ingatlan és közel hatszáz karácsondi lakos előtt épült meg közel négy kilométer hosszon út. Az elmúlt két év fejlesztéseinek, védőútépítéseinek eredményeként a község makadámútjainak harminc százaléka immár aszfaltburkolatú – nyomatékosítja. Hozzáteszi: több mint 23 kilométernyi úthálózattal rendelkezik a falu. Évtizedek óta rossz és elavult, néhol járhatatlan utak problémája végigkísérte Karácsond közelmúltját, a több évtizedes lemaradást pedig lehetetlen néhány év alatt behozni. Ennek ellenére folyamatosan azon dolgoznak, hogy a település minden útja biztonságos és korszerű legyen.

Mely utak épültek, miért pont azok?

– A tervezői szakvélemény alapján a képviselők ugyancsak egyhangú döntéssel meghatározták a védőutak építésének fontossági sorrendjét. Még 2015-ben kicsivel több mint 11 kilométer hosszú, harminchárom utcát érintő engedélyezési terv készült, majd közel két év múlva, 2016 júniusában ismételten teljes egyhangúsággal döntött a testület a védőutak megépítése mellett. Még ugyanabban az évben, augusztus­ 8-án a grémium határozott arról is, hogy a védőutak sorrendjét nem változtatja meg. Így 2016 nyarán megkezdődött a két évvel korábban elindított beruházás – adta meg a választ a falu vezetője. Hozzátette: valóban kaptak akkor egy petíciót, amelyet az egyik párt helyi szervezete kezdeményezett és amelyben lakossági fórum összehívását kérték. Ezt 529-en írták alá. A település lakossága 3100 körüli. Októberben tartottak is egy fórumot, amely maratoni hosszúságú volt – emlékszik vissza Földi Csaba.

 

Címkék#Karácsond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában