EGER

2019.04.16. 17:30

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Sanatmetal Kft.

A Sanatmetal Kft. által vezetett konzorcium Navigációval személyre szabott helyreállító implantátumok az egészséges társadalomért elnevezésű projektje harminc hónap után február 28-án ért a végére. Ezt zárórendezvénnyel ünnepelték.

Molnár Helga

Farkas József, a vállalat ügyvezető igazgatója mutatja be az eszközöket Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Minderre több mint 600 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a vállalat. A 900 millió forintot meghaladó összköltségű projekt során személyre szabott csontsebészeti műtéti tervezést, illetve műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszert fejlesztettek.

– Az öregedő társadalom növekvő mértékű degeneratív ízületi megbetegedéseinek megfelelő kezelése egyre nagyobb kihívás az egészségügyi ellátó rendszerek számára – mondta el Szabó Ákos, a Sanatmetal Kft. műszaki igazgatója. Szavai szerint a projekt célja olyan komplex műtéti tervező- és navigációs rendszer, s ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozása volt, amely lehetővé teszi a személyre szabott intraoperatív műtéti navigációt a vállízületi, a térdízületi protetika és a lábsebészet területein. Ezzel pedig hatékony megoldást ad a degeneratív ízületi megbetegedések kezelésére.

A projekt a Szegedi Tudományegyetem, a konzorciumvezető Sanatmetal Kft. és a dicomLAB Kft. együttműködésével valósult meg.

– Ehhez szükséges volt a konzorciumban összeállt orvostudományi és műszaki tudományi háttér, a felhalmozott innovatőri tudás, a hazai- és nemzetközi piaci ismeretek birtoklása, valamint a rendelkezésre álló magas színvonalú technológiai háttér – tette hozzá Varga Endre, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Elhangzott, a létrejött műtéti tervező- és navigációs rendszerek jobban tervezhetővé, pontosabbá teszik a csontsebészeti műtéteket. Ez alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelenti a betegek számára, így sokkal többen tudnak rövid időn belül visszatérni a normális életmódjukhoz, ismét aktív szerepet vállalva. Ezen túlmenően a műtéti eljárások szélesebb körben elérhetőkké válhatnak, köszönhetően a műtéti idők csökkentésének, illetve az operatőrök számára nyújtott szakmai többletnek és biztonságnak.

Farkas József, a vállalat ügyvezető igazgatója mutatja be az eszközöket Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

Greinstetter Balázs, a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, egy komoly piaci potenciállal rendelkező projekt zárult le.

– A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében. Márpedig az egri Sanatmetal Kft.-nél példamutató elkötelezettséggel bíznak a jövőben – hangsúlyozta.

Habis László polgármester az eseményen kijelentette, ugyan Eger a tradícióira büszke város, de fontos, hogy folyamatosan fejlődjön, egyre inkább dinamikusabbá váljon.

– Büszkeséggel tölt el, hogy Egerben ilyen kitűnő vállalat talált otthonra, amely fontos missziót folytat – fűzte hozzá.

A köszöntőket követően a résztvevők bejárhatták az üzemet, megismerkedhettek a gyártósorokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában