heves megye

2017.07.27. 15:44

Válogatós a diák? Érdemes időben megvenni a tanszereket

Bár még messze az iskolakezdés, a nagyáruházak és papírboltok polcai már roskadásig teltek füzetekkel, tollakkal és hátizsákokkal, mindennel, ami a tanévkezdéshez elengedhetetlen. Utánanéztünk, hol érdemes vásárolni, és mire kell odafigyelni a termékek kiválasztásakor.

Süli Kinga

A kínálat most még nagy, kérdés, mire futja a szülők pénztárcájából Fotó: Berán Dániel

Van aki már májusban, az óvodai ballagásokat követően elkezd készülni a tanévkezdésre, de többen vannak azok, akik általában augusztusra, az utolsó előtti pillanatra hagyják a taneszközvásárlást. A legmélyebben az elsősök szüleinek kell a zsebükbe nyúlniuk, nekik az iskolába szükséges felszerelés mellett az otthoni tanulási környezet kialakítására is fordítani kell, amely akár az iskolai eszközcsomag többszörösébe is kerülhet.

A legnagyobb kiadás általában a nagyobb gyermekek esetében egy új számítógép, vagy nyomtató szokott lenni, de akár egy íróasztal és forgószék megvétele is elérheti a százezer forintot. Jó minőségű hátizsákot már ötezer forintért is kaphatunk, de díszítéstől, márkától függően akár a húszezer forintot is elkérhetnek érte. A jó minőségű, de egyszerű füzetek hatvan forintnál kezdődnek, de ha a gyermek mintás, illatos, vagy éppen csillámos füzetre vágyik, akár háromezer forintot is fizethetünk.

A kínálat most még nagy, kérdés, mire futja a szülők pénztárcájából Fotó: Berán Dániel

– Egy elsős kisiskolásnak, akinek még mindenből új kell, nincs előző évről fennmaradt ceruza, füzet vagy táska, minimum 15-20 ezer forint csak a taneszközök beszerzése. A további években ez az összeg már jóval kevesebb lehet, hiszen felesleges évente új táskát és tolltartót venni például – árulta el lapunknak Szarvas Dénesné Katalin, írószerbolt-tulajdonos. Hozzátette: érdemesebb mindenből a minőségi termékeket választani, hiszen azoknak hosszabb az élettartama, tehát jó befektetésnek számítanak. Emellett, ha a gyermekünkre bízzuk a minta és színválasztást, érdemes mielőbb felkeresni a boltokat, mielőtt kifogynak a készletek.

Sokak számára nehéz kérdés, hogy a nagyáruházakban, vagy az írószerboltban vásároljanak be. A szakember szerint érdemes mindkét helyre ellátogatni, összehasonlítani az árakat és a minőséget, figyelni az esetleges akciókat, és ezt követően bevásárolni.

Tovább csökken a családok anyagi terhe

Idén szeptembertől már minden 1-9. osztályos tanuló ingyenesen kap tankönyvet, így már több mint egymillió gyermek juthat térítésmentesen könyveihez. Fontos tudni, hogy a 9. évfolyam felett is kaphat valaki ingyenesen tankönyvet, ha indokolt, például ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult. Az intézkedéseknek köszönhetően a családok akár több tízezer forintot is megspórolhatnak.

– Korábban egy tanévkezdés minimum negyvenezer forintba került a gyermekem számára, mivel nem volt jogosult ingyenes tankönyvre. Csak a nyelvoktató könyvei több mint tízezer forintba kerültek, számunkra nagy könnyebbség ez az intézkedés – árulta el egy egri anyuka, akinek hetedik osztályos lesz a gyermeke.

Az állam a 2013/2014-es tanévben indította el a térítésmentes tankönyvek programját, bár akkor még csak az elsős tanulók részesültek ingyenes tankönyvben, azóta pedig folyamatosan bővül a kezdeményezés.

 

Süli Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában