Heves megye

2018.07.14. 07:00

Van egy rossz hírünk, ha hosszabb szabadságra menne a nyáron

A nyár a legtöbbeknek a pihenésről, kikapcsolódásról szól, már akkor, ha van lehetőségük ­szabadságra menni. Több ágazatban ugyanis komoly kihívást jelent a nyári pihenőidő kiadása, ugyanis van, ahol akkora a munka­erőhiány, hogy már 1–2 ember néhány napra történő elengedése is komoly fennakadást okoz.

Süli Kinga

A vendéglátásban sokszor komoly fejtörést okoz a szabadságok kiadása Fotó: Huszár Márk

A nagyvállalatoknál általában könnyebben megoldják a szabadságok kiadását, de a kisebb vállalkozásoknál már komoly problémát okozhat akár egy ember kiesése is. Munkahelye válogatja, mennyire nehéz kivenni a nyári pihenőidőt, az óvónők és a tanárok csak az iskolai szünidőben tudnak elmenni pihenni, míg például a vendéglátósok estében a nyár az egyik legforgalmasabb időszak, nekik már nehezebb nyáron a szabadságukat kiadni.

– A vendéglátásban jelenleg nagy a munkaerőhiány, ezért komoly problémát tud okozni a nyári szabadságok kiadása. Nekünk szerencsénk van, mert foglalkozunk diákétkeztetéssel is, ám az nyáron szünetel, és az ott dolgozó munkaerőt át tudjuk erre a néhány hónapra irányítani a többi éttermünkbe. Így rendben ki tudjuk adni a kívánt szabadságokat, de egyébként biztos, hogy mi is nagy gondban lennénk – árulta el lapunknak Kósa László, több megyei étterem tulajdonosa.

Az egri Macok étteremben is ki tudják adni a kívánt szabadságokat, de csak úgy, ha kisegítő munkaerőt alkalmaznak a nyáron.

– Tavaly nehezen tudtuk kiadni a szabadságokat, mert nem volt pluszmunkaerőnk, így viszont az alkalmazottjaink igencsak elfáradtak a szezon végére. Ezért idén a nyári hónapokban kisegítő személyzetet alkalmazunk, hogy ne lehessen megint ilyen problémánk – fejtette ki Macsinka János, az étterem séfje.

A gyártóüzemeknél már más a helyzet, ezek estében gyakori, hogy nyaranta néhány hétre teljesen leállnak, és ebben az időszakban végzik el az esedékes karbantartást, vagy éppen a nagytakarítást.

A vendéglátásban sokszor komoly fejtörést okoz a szabadságok kiadása Fotó: Huszár Márk

– Náluk egyáltalán nem szokott gondot okozni a nyári szabadságok kiadása, eleve van két hét leállásunk, amikor karbantartunk, ilyenkor mindenki el tud menni pihenni, bár akadnak, akik ilyenkor is inkább dolgoznak. Nem jellemző, hogy az alkalmazottjaink több hetet vennének ki, általában egy hetet szoktak, és év közben néhány napot, például családi összejövetelekre, vagy ügyintézésre. Igyekszünk rugalmasan kezelni a kéréseket – árulta el Mosoni László, az egri, felületkezeléssel foglalkozó Nagyfény Bt. termelési és műszaki vezetője.

Hasonlóról számolt be Nagy Lajos, a HESI sütőipari Kft. ügyvezetője is. Vállalatuknál a termelés nyáron nagyjából hetvenöt százalékra esik vissza, ezért nem kell teljes kapacitáson működniük, ki tudják adni a szabadságokat. Mint mondta, igyekeznek megoldani, hogy aki szeretne, az el tudjon menni pihenni, csak annyit szoktak kérni a dolgozóiktól, hogy időben rögzítsék a szabadságolási ütemtervben, mikor szeretnének szabadságra menni, hogy egyszerre ne hiányozzanak túl sokan, meg lehessen előre tervezni a helyettesítést.

Van, ahol diákok is besegítenek

A nyári szünetben sok ­tanuló adja diákmunkára a fejét, hogy el tudjon menni nyaralni, de akad, aki a tandíjára spórol. A diákmunka-közvetítőkhöz ilyenkor naponta jelentkeznek az újabb tanulók, ahol a legtöbb esetben tudnak is állást biztosítani számukra.

– Jelenleg nagyjából negyven partnercéghez közvetítünk munkaerőt, ez kétszer több, mint tavaly. Ez főként annak köszönhető, hogy sok helyen van munkaerőhiány, és ahhoz, hogy ki tudják adni a dolgozóknak a szabadságokat, bizony kell a pluszmunkaerő, ezért a nyáron sok helyen alkalmaznak diákmunkásokat – árulta el lapunknak Prokaj Mónika. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet egri irodavezetője hozzátette, főként pékségekben, áruházakban keresnek tanulókat, de számos egyéb profilú cégnek is közvetítenek, idén nyáron már több mint kétszáz embernek sikerült munkát biztosítaniuk.

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában