eger

2017.11.17. 06:50

Zöld zsák, sárga kuka: jók a tapasztalatok, de adódnak még gondok

E hónap 24-ig tart, és többnyire jó tapasztalatokkal zárul a zöldhulladék egri gyűjtése Egerben. Gondok azért még adódnak a rendszerben. Jövőre március 12-től folytatódik a program.

Barta Katalin

Hamarosan – november 24-én – zárul Egerben a zöldhulladék begyűjtése. A lakosság örömmel fogadta a kezdeményezést, azonban a szabályokat még gyakorolni kell, hogy gördülékenyebbé váljon a szolgáltatás. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztük Sebestyén Pétert, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóját.

– Milyen lakossági érdeklődés követte az új zöld zsákos gyűjtést?

 A gyűjtött mennyiség alapján elmondható, hogy óriási a lakossági érdeklődés, rengetegen éltek a lehetőséggel. Több problémával is szembesültünk azonban, melyeket szórólapokkal, média megjelenésekkel és a honlapunkon is igyekszünk hangsúlyozni. Legtöbben arra panaszkodtak, hogy ott hagytuk a zsákot. Ez két esetben fordult elő jellemzően. Egyrészt nem a meghirdetett napon rakta ki a lakos a háztartás elé, illetve ha igen, akkor nem reggel hat óráig, hanem később, így addigra már elment a gyűjtőjárat. A másik, hogy nem az általunk díjtalanul biztosított, lebomlást segítő adalékkal gyártott zsákokban helyezték ki a hulladékot. Ez utóbbi esetre átmeneti jelleggel bevezettük, hogy ezeket a zsákokat is elszállítjuk és annyi szabványos zöld zsákot adunk, mint amennyit összesen kihelyeztek. Ez jelentős többletmunkát jelent számunkra, ugyanis a nem szabványos zsákokat kézzel szét kell bontani, tartalmukat az autóba üríteni, majd a zsákokat külön kell gyűjteni. Abban bízunk, hogy jövő tavasszal már kevesebb gondot okoznak a fenti problémák.

– A lakosság részéről felmerült, hogy kevés a cég által adott zöld zsák. Hol juthatnak hozzá ezekhez és milyen feltételekkel?

– A központi telephelyünk portáján, az ügyfélszolgálati irodában és a hulladékgyűjtő udvarban, nyitvatartási időben, valamint a gyűjtést végző autó munkatársaitól kérhetik, ingyenesen.

Fotó: Huszár Márk

– Nyugat-Európa nagyobb városaiban bevált gyakorlat, hogy a lakosságot különböző módszerekkel ösztönzik a szelektív gyűjtésre. E példák alapján ötletként merült merült az egri lakosokban, hogy a felhalmozott zöldhulladék komposztálásábál származó anyagból kaphatna-e jövő tavasszal kedvezményes virágföldet a lakosság?

 Cégünk csupán a gyűjtést végzi, a komposztálást az NHSZ Észak-Kom Nonprofit Kft., mint a térség közszolgáltatója oldja meg október 1-től. A hulladék hasznosítása és termékként történő forgalomba hozatala minősítéshez és engedélyhez kötött. Az igényt mindenesetre továbbítjuk az illetékeseknek.

– Hogy áll a cég a sárga kukák szétosztásával? Melyek az első tapasztalatok ezek használata során?

 Az érdeklődés ezen a téren is jelentősen javult. Egy negyedév alatt több, mint hetven tonnával emelkedett az ilyen úton gyűjtött, hasznosítható hulladékok mennyisége, mint a korábbi időszakban. Az osztás a telephelyünkön folyamatos és ingyenes. Igyekszünk minél több háztartásba eljuttatni az üzenetet, hogy akik még nem vették át, azok ingyenesen megtehetik a központi, Homok utcai telephelyünkön. A sárga kukákat nem csak Egerben, hanem a teljes szolgáltatási területünkön élők számára igyekszünk kiterjeszteni és biztosítani.

Ünnepnapokon is tartsuk be az időpontot!

A gyűjtési napokkal, valamint a hulladékudvar igénybevételeinek feltételeivel kapcsolatban tájékozódhat az Egri Hulladékgazdálkodás honlapján, a szolgáltatási terület menüpontban, az érdeklődő lakóhelyénél. Ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen a szolgáltatás, a társaság arra kéri ügyfeleit, hogy a kukaedényt ünnepnapokon is a szokásos időpontban helyezzék ki, hiszen a közszolgáltatás hétfőtől-péntekig folyamatos. Jövőre, 2018-ban az első zöldzsákos ürítés előreláthatólag március 12-én kezdődik, melyről előzetesen értesíteni fognak mindenkit és a zsákokat előtte fogják kiosztani. A hulladékgyűjtő udvarban egyébként egész évben leadható a zöldhulladék, mely igénybevételeinek feltételeiről szintén a cég honlapján tájékozódhatnak.

Barta Katalin

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában