eger

2017.08.27. 17:30

Nagy munka, rövid versek: Egerben járt Simon Márton

A titokzatos, kétkötetes slammer a Kepes Irodalmi Est vendége volt nemrégiben. Munkásságáról, iskoláiról, műfaji vonzalmainak miértjéről is mesélt közönségének.

Juhász Henrietta

A Kepes Irodalmi Est népszerűsége töretlen: szünidős fiatalok és idősebbek egyaránt kíváncsiak voltak a nyár utolsó vendégére, Simon Márton költő, slammerre. A titokzatos, kétkötetes fiatalember nem is okozott csalódást: munkásságáról, iskoláiról, műfaji vonzalmainak miértjéről is mesélt közönségének.

Elsőként két kötete, a Dalok a magasföldszintről és a Polaroidok került szóba Molnár Ferenc felvetésére, aki szerint a költő első kötetéből áradó jövő nélküliség, veszteség és üresség bárkit, aki az első versét elolvassa, szíven üti. Simon Márton nem is titkolta, művei elindítói személyes történetek voltak, a gyászversei édesanyjához szólnak. Ám leszögezte: sosem írt még le egy az egyben megtörtént eseteket, mert véleménye szerint muszáj átlényegíteni az élményanyagot.

Elmesélte, nemrég hátrányos helyzetű középiskolásoknak tartott íróműhelyt, ahol arról is szó volt, hogy mindenki életében fiatal felnőtt koráig történnek traumák. Ám, ha ezt papírra vetik, attól az még nem irodalom. E témában úgy látja, meg kell találni az összhangot érzelmek és irodalom között, sőt, utóbbi arra is alkalmas lehet, hogy visszafogja az érzelmeket, megtartsa azokat a szövegen belül. A költő érzelmei feldolgozására az írásban nagyobb támaszt talált, mint az olvasásban.

Simon Márton két slam poetry-vel zárta az irodalmi estet a Kepesben Fotó: Berán Dániel

– A nagyon erős érzelmi töltet persze rosszat tesz egy szövegnek – igyekezett körülhatárolni, hogyan is képzeli el a versek születését. Hozzátette: ma, amikor hagyományok és szövegvilágok vesznek körül minket, tapasztalható a primer érzelmek dömpingje, s klisévé válnak akár egyszerű érzelmek is. Fontos megtalálni az egyensúlyt a költészetben, az írásban. Ennek az útnak a megtalálásában Petri György költő és Kemény István író, költő volt Simon Márton támasza.

Szóba kerültek a Pápai Református Gimnáziumban töltött évek is, melyek a költő számára „inkubátorként” szolgáltak. Jó alapot kapott ahhoz, hogy az irodalommal később mélyebben is foglalkozzon.

A Polaroidok című kötete már mást hozott, mint az első: számozott rövid verseivel azt a fajta esetlegességet akarja kifejezni, amely érzései szerint kapcsolódik a költészethez. Simon Márton azt is elárulta, rengeteg munkát kipróbált már az életében, s a legtöbbet borzasztóan utálta. Ezért „szállt szembe” azzal a kritikai kijelentéssel, hogy a rövid verseket csak lustaságból írta, mert nem volt kedve többet foglalkozni a kötettel.

Simon Márton egyik verse a Polaroidokból Egerben az Egervár állomásnál Fotó: Mazurka Zita

Az est hátralévő részében a japán kultúra és a slam poetry is középpontba került. Nem véletlenül, mindkettő meghatározza Simon Márton munkásságát. Az, hogy szeretne a japánok titokzatos világával foglalkozni, igazából már akkor eldőlt benne, amikor gyermekként fellapozta otthon a százéves Tolnai világlexikont. Később, már felnőttként találkozott egy olyan emberrel, aki bár más kultúrából érkezett, mégis értette és beszélte a számára vonzó nyelvet. A költő úgy látja, korántsem elég ismerni a nyelvet, a versek megértéséhez a nép kultúrájának ismerete is szükséges. Arról, hogy miért fontos számára a japán nyelv és kultúra, így beszélt: más kultúrát ismerve, önmagára és saját kultúrájára is képessé vált más szemmel nézni.

Az irodalmi estet két slam poetry-vel zárta, melyek kellőképpen közéletiek, harsányak és expresszívek voltak. Simon Márton ugyanis így definiálta, mi választja el olvasata szerint a verset és a slam poetry-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában