Nagyréde

2018.06.24. 11:30

Levéltárban kutat, sírkövet gondoz a nagyrédei tizenéves

Balázs­ az eseményen elmondta, egy közvélemény-kutatást is végzett, melyből kiderült, hogy korosztálya nem igazán érdeklődő a település múltja, érdekességei iránt.

H. É.

A település sírkertjében a Brezovay családra emlékeznek Fotó: Nagyréde önkormányzata

Gyurkó Balázs nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy pályázati felhívásnak eleget téve a településen álló Brezovay-kastély, illetve annak egykori lakóiról kutasson elő érdekességeket – kezdte Markó Anita. A Molnár József Művelődési Ház vezetője elmondta, ő hívta fel a fiú figyelmét egy pályázatra.

– Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította és meghirdette a „Ne menj el ­mellette” pályázatot, olyan fiatalok számára, akik a helytörténet iránt érdeklődnek. A tizenkét éves fiatalember a Brezovay-­kastély – amelyben ma az óvoda működik – múltjának feldolgozását választotta témaként és érettebb kutatókat is megszégyenítő alapossággal vetette bele magát a munkába. A kastély alagsorában lévő helyiségben nemrégiben aztán be is mutatta az összegyűjtött anyagokat egy érdekes előadásban – ecsetelte a művelődési ház vezetője.

A település sírkertjében a Brezovay családra emlékeznek Fotó: Nagyréde önkormányzata

Megtudtuk azt is, hogy Balázs­ az eseményen elmondta, egy közvélemény-kutatást is végzett, melyből kiderült, hogy korosztálya nem igazán érdeklődő a település múltja, érdekességei iránt. Kiderült, hogy erre a napra nemcsak az előadással készült, hanem csiszolópapírt és drótkefét is ragadott, s a nagyrédei temetőben megtisztította Brezovay István síremlékét, amelyhez a hallgatósággal közösen kimentek és együtt meg is koszorúzták. A pályázat elbírálására még várni kell, ám a település már most nyert, hisz egy olyan lelkes fiatalembert ismerhettek meg, aki a múltja iránt érdeklődő, jelene iránt elkötelezett – fogalmazott Markó Anita.

Címkék#Nagyréde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában