Sisi ruhatára

2019.04.08. 18:06

Erzsébet királyné újraálmodott öltözékeiből nyílt kiállítás Gyöngyösön

A mélyen kivágott, csipkékkel és arany hímzéssel díszített ruhához hosszú uszályt viselt Erzsébet királyné a nagy udvari ünnepségeken, többek között ezt is kiderül a Mátra Művelődési Központban a Sisi ruhatára című tárlatból.

H. É.

Tizennégy királyi ruhaköltemény érkezett ugyanis a mátraaljai városba. Czédly Mónika, a tárlat megálmodója és alkotója elmondta, a királyné gyermekkorától egészen a haláláig viselt öltözékeiből állított össze egy kollekciót, amelyet eredeti festmények és fotók alapján igyekezett a legnagyobb pontossággal rekonstruálni. Kiderült, a ruhákat egyedi díszítésekkel varrják, kézzel hímzik és mindegyik az eredeti méretben készült el.

 

– Tíz éves munka eredménye ez a kiállítás, és igyekeztünk a kornak megfelelő textíliákat, kiegészítőket, csipkéket felkutatni, legyártatni, amelyeket sok esetben csak külföldről lehetett beszerezni. Pálinkás Patrícia Zita történész segítségével kutatjuk Sisi igaz történetét a ruháin keresztül – ismertette a készítő.

A tárlat május 10-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában