élménytér

2019.04.09. 20:00

Különleges élményt nyújt a Mátra Múzeum nagyszabású fejlesztése

Az Élményből tudást – természetesen a Mátra Múzeumban elnevezésű, csaknem 300 millió forint uniós támogatásból megvalósuló projekt célja az élményszerű ismeretszerzés.

Hliva Éva

A felnőttek számára is érdekes és szórakoztató kikapcsolódást ígér az élménytér

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Fából épült bányajáraton léphet be a látogató a Mátra Múzeum új élményterébe, amelyet egy bányaüregnek kialakított szoba követ. Itt a Mátra földtani, geológiai értékeit mutatják be és szebbnél szebb ásványokat, kőzeteket is megszemlélhet az érdeklődő, miközben a falra kivetített denevérsereg még élethűbbé teszi a „föld alatti” élményt. A modern ismeretterjesztő táblák segítségével pedig még a több millió éves kőzetek belsejében is lehet vizsgálódni és ez még csak az első szoba.

Az Orczy-kastély négy emeleti terme – amely egykor az ásvány- és őslénytani állandó kiállításnak adott helyet – alakult most át a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt oktatóközponttá – ismertette a megnyitóünnepségen Báryné Gál Edit. Az intézmény igazgatója hozzátette, a múzeumot évente több mint 40 ezren látogatják, ezzel a város legjelentősebb kulturális és turisztikai csomópontja, a mostani fejlesztéstől pedig további növekedést várnak. A bejárás előtt a hivatalos megnyitón Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, olyan nagyszabású fejlesztéssel gazdagodott a város, amely egyedülálló Magyarországon és amely egy újabb vonzerő lesz a térség számára is.

A felnőttek számára is érdekes és szórakoztató kikapcsolódást ígér az élménytér
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Horváth László is méltatta a beruházás jelentőségét. A térség országgyűlési képviselője szerint a Mátra Múzeum kulturális és idegenforgalmi csomópont, amelyre a helyiek méltán büszkék és a pályázati forrásból megvalósult fejlesztés garantált élményt jelent a digitális világban felnövő diákoknak, de minden bizonnyal elvarázsolja az ide érkező felnőtteket is.

A város polgármestere, Hiesz György úgy vélte, a kastély épületének és kertjének felújításával kezdődött el az a folyamat, amelynek a végére most felkerült a korona. Szavai szerint a gyöngyösiek valóban büszkék a bemutatóhelyre, hiszen az nemcsak egy természettudományos központ, hanem egy gyönyörű hely is, amely számos társadalmi rendezvénynek méltó helyszíne a településen. A projekt szakmai ­részleteit dr. Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese ismertette.

– Egy álom vált valóra – fogalmazott –, amely az itt dolgozó kollégák fáradhatatlan munkájának, elhivatottságuknak és szakmai tudásuknak is köszönhető.

 

A Mátra Múzeum muzeológusa pedig azt a projekthez tatozó komplex pedagógiai programkínálatot ismertette, amelyben a megye huszonegy oktatási intézményének csaknem ötezer-ötszáz tanulója vesz részt két év alatt.

– Ez egy olyan korosztályokra szabott összetett program, amely nemcsak tudást ad, hanem összefüggéseket is tanít – emelte ki Fodor Rozália, hozzátéve, hogy mindezzel a környezettudatos felnőtté válás alapjait erősítik a gyerekekben.

A beszédeket követően az emeleten kialakított élményteret is bemutatták. A bányajáratot követő helyiségben a miocén tenger mélyén élt óriáscápa is feltűnik és a vulkánok keletkezésesének okaira, folyamatára is fény derül. Egy nagy ugrással, amely valójában egy lépés, a következő teremben a látogatók az ember természetformáló tevékenységébe nyernek betekintést, ahol kiderül, hogyan alakult ki a Kárpát-medence mai arculata, s megtudhatják, hogyan hat a klímaváltozás az élővilágra, a természeti környezetre. A homokozóasztal fényeffektusokkal, az intelligens táblagépek, a projektorok és interaktív számítógépek jól megférnek a csontvázak és a több millió éves kőzetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában