Eger a díszvendég

2020.02.29. 15:30

Utazás 2020: népszerű Eger és környéke a látogatók körében

Növekvő vendégszámról, turisztikai­ beruházásokról és változatos programokról számoltak be a térség települései az Utazás 2020 bemutatón.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart Budapesten, a Hungexpón az Utazás 2020 turisztikai kiállítás. Az idei rendezvény díszvendégei Olaszország, illetve Eger, utóbbival bemutatkozik a térség is. Nagy standdal képviselteti magát Székesfehérvár, Budapest, Erdély, Szlovákia és Szerbia is.

Csütörtök délután, a megnyitóval egy időben, sajtótájékoztatón mutatkozott be Eger és térsége, az előadók az idei programkínálatról, az idegenforgalmi beruházásokról, a turisztikai keresletről beszéltek. Minczér Gábor, Eger alpolgármestere elmondta, a megyeszékhelyen töltött vendégéjszakák száma a 2013-as 408 ezerről 2018-ra 668 ezerre, tavaly 699 ezerre nőtt, ezzel a 23 megyei jogú város közül a legnépszerűbb. A szálláshelyek száma hatéves összehasonlításban 258-ról 559-re emelkedett Egerben.

Az idei Utazás kiállításon a vendégeknek Eger és térsége településeinek vezetői mutatták be a kínálatot Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Ismertette az elmúlt évek turisztikai fejlesztéseit, a Dobó tér átalakítását, a Dobó utca és a Tinódi tér felújítását. Kiemelte a beruházásokat, a vársétányt, a látogathatóvá tett Törökkertet, a kazamaták egyre hosszabb rendszerét, s az idén elkészülő Zárkándy-bástyát. Hozzátette, úszó- és vízilabda központ is készül. Sportszálló, tízpályás versenyuszoda és parkolóház is épül.

A bazilikát is felújítják 2022-ig, látogathatók lesznek a tornyok is. Eger számít a kerékpáros turistákra, tíz kilométernyi kerékpárút épült. A város híres a borairól is, a borászok ismét magas színvonalú termékeket állítanak elő, nemzetközi versenyeket nyernek. Eger programjai közül kiemelte a Tavaszi Fesztivált, az Egri Csillag Weekendet, az Egri Bikavér Ünnepet, a Végvári Vigasságokat, a Szüreti Mulatságot, valamint az Egri Adventet.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere elmondta, évente 6–700 ezer turista látogat a Szalajka-völgybe, s tavaly 130 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Ajánlotta a lovasprogramokat, amelyeket az új lovas központban rendeznek. A községben igyekeznek megismertetni a látogatókkal az Orbán-házat, a népi kultúrát, az ősemberfesztivált. Idén is tartanak Szilva Napot, népszerűsítik a pisztrángot és lesz nemzetközi kutyakiállítás is.

A borbemutató se maradt el Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Szabó Péter, Noszvaj polgármestere szólt arról, hogy attrakcióikat és programjaikat is bővítik. Kialakítják a XIX. századi falut idéző Gádoros Skanzent, a patak partján helyi termékpiacot és rendezvényteret létesítenek. Idén debütál a felnőtteknek szóló meseút. A programok közül a szilvás, kemencés, birses, a húsvéti rendezvényeket, a Glamping Pikniket ajánlotta. A zöld vonal jegyében Síkfőkutat és Várkutat is bevonják ebbe. Noszvaj változatos szálláshelyein 90 ezer éjszakát töltöttek a vendégek.

Lázárné Csirmaz Henriett, a Mezőkövesdi Tourinform-iroda vezetője közölte, a várost a matyó népművészetről, illetve Zsóry Fürdőről ismerik, utóbbiba nemcsak a gyógyulni vágyókat, hanem a családokat is várják fedett élményfürdővel, csúszdaparkkal. A vendégéjszakák száma emelkedik, tavaly meghaladta a 175 ezret. Nyárra átalakul a fürdő előtti terület, a Hadasban is építkeznek. A nagy rendezvények közül a szezonnyitó Matyó Húsvétra hívta föl a figyelmet.

A Gyógyvizek Völgye TDM képviseletében Farkasné Uzelman Szilvia menedzser mutatta be Demjént, Egerszalókot és Egerszólátot. A völgyben tavaly 358 ezer vendégéjszakát regisztráltak, Egerszalókon 263 ezret. A két szalóki gyógyfürdő látogatottsága 16-17 százalékkal nőtt, a barlanglakásokra húszezren voltak kíváncsiak. Egerszalókon idén 12 nagyobb rendezvényt tartanak. Újdonság lesz a tücsökkereső kalandjáték.

Prospektusokkal is népszerűsítik a vidékünket Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Bélapátfalvát Mezőné Kovács Edit, a Bélapátfalvi KulTurDia Kft. ügyvezetője mutatta be. A város fő vonzereje a ciszterci apátsági templom, amely kulturális programok helyszíne. Míg 2014-ben 2900 vendéget fogadtak a templomban, addig tavaly több mint 13 ezret. Ebben az évben elkezdődik a felújítása. Addig is sűrűbben lesz éjszakai fáklyás idegenvezetés.

Hatvan ideális egynapos úti cél lehet Jagodics Milán, a hatvani polgármesteri hivatal kabinetfőnöke szerint. Érdemes megnézni a kastélyt, benne a vadászati múzeumot, de van strandjuk, vadasparkjuk, serfőzdéjük is. Egész évben vannak kulturális programjaik. Érdemes ellátogatni a hatvani csatára, az autós találkozókra, a Retropartyzánokra, a sörfesztiválra. Az idei fő attrakció a márciusban ­nyíló Munkácsy-kiállítás, erről Schoblocher Bernadett, a Tourinform-iroda vezetője beszélt. Készülnek a 2021-es ­vadászati világkiállításra, amelynek egyik helyszíne a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában