kiállítás

2020.03.03. 07:00

Nem olcsó mulatság a Munkácsy-tárlat hatvani megrendezése

Az önkormányzat számára jelentős kiadással jár a Munkácsy-kiállítás megrendezése, cserébe minőségi képzőművészeti élményhez juthatnak a látogatók.

Tari Ottó

Javában zajlik a kiállítóhelyiségek előkészítése. Még a falak színére is ügyelnek a szervezők Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Javában zajlik a március 17-én nyíló Munkácsy-kiállítás előkészítése a Hatvany Lajos Múzeumban, hogy a kiállítóhely megfeleljen az értékes festmények bemutatását lehetővé tevő műszaki és egyéb követelményeknek. Mostanra több termet kifestettek, s a légkondicionáló berendezéseket is folyamatosan szerelik. Még arra is ügyelnek, hogy – mint az önkormányzati média híradásából kitűnik – a képek színvilágához passzoló bordó és zöld színek árnyalatai díszítsék a falakat. Mint megírtuk, június közepéig a nagy magyar képzőművész hatvanhárom alkotását csodálhatják meg a látogatók, köztük olyan jeles munkáit, mint az Ásító inas vagy az Önarckép című képét.

Mindeközben azt is megtudtuk, hogy a három hónapon át nyitva tartó tárlat megrendezése mennyibe kerül a városnak. Szabó Ottó önkormányzati képviselő, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy a Pákh Imre amerikai üzletember tulajdonában lévő gyűjtemény rendelkezésre bocsátásért fizetendő díj csaknem bruttó 13 millió 700 ezer forint. Az emeleti kiállítótér festése a szükséges javításokkal együtt, továbbá ideiglenes gipszkarton-előtétfal létesítése – amikkel egy kartali céget bíztak meg – majdnem 2,6 millióba kerül. Az elektromos hálózat kibővítése, a klimatizáláshoz az elektromos erősáramú kapcsolószekrény és a betáplálás kialakítása, a műtárgyvilágító lámpatestek felszerelése 2,45 milliót kóstál, s e feladatot egy helyi székhelyű vállalkozásra bízták.

A képviselő-testület többsége további 35 millió forintot szavazott meg a polgármester döntése szerinti felhasználásra. Az indoklás szerint utóbbi összeget egyebek közt a lámpatestek beszerzésére, a képtartó sínekre és felszerelésükre, valamint a klímaberendezések elhelyezésére és a kamerarendszer bővítésére fordítják, hogy határidőre minden készen álljon – tájékoztatott Szabó Ottó.

Javában zajlik a kiállítóhelyiségek előkészítése. Még a falak színére is ügyelnek a szervezők Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A fentiek alapján a költségek 53 millió 709 ezer forintot tesznek ki. Legutóbbi ülésén a képviselő-testület döntött arról is, hogy a belépőjegy kétezer forint lesz – a Hatvan Kártyával rendelkezők 10 százalékos kedvezményt kapnak –, s ezt figyelembe véve a szervezők 10 milliós bevételre számítanak. Ám a kormánypártok frakcióvezetője hozzátette, hogy utóbbi adat szóbeli tájékoztatásként hangzott el, mivel piackutatással, egyéb kalkulációval nem támasztották alá a becsült összeget.

A kiállítás megnyitása érdekében az előkészületi munkák – a kiállítótér kiürítése, rendezése, festése, klimatizálása, stb. – időtartamában az intézményt a nagyközönség technikai okokból nem látogathatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában