közösségi tér

2020.06.19. 14:00

Megnyílik a fiatalok új közösségi tere, az egri Uránia

Nemcsak kívülről újult meg az egri Uránia Mozi ­épülete, hanem belülről is modernebb, fiatalosabb formát ölt. A tervek szerint a nyár végén birtokba veheti az egri fiatalság a megújult helyiségeket, és igazi közösségi térként használhatja majd.

Gidai Zsanett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mint korábban megírtuk, az egri ifjúságnak új találkozóhelye lesz, és az ifiház újra működik majd, csak nem a régi megszokott helyén kell majd keresni. Az előzetes tervek alapján a Kossuth utcai Helyőrségi Klubban alakították volna ki a közösségi teret, végül azonban a Széchenyi utcán található Uránia Mozi épületére esett az önkormányzat és a Városi Diáktanács (VDT) választása. A jelenleg is folyó munkálatokról az önkormányzatot kérdeztük.

– Az ingatlant felújítják, hogy a fiatalságnak olyan találkozóhelye legyen, ahová érdemes betérni, és ahol közösen tölthetik a szabadidejüket. A döntés a VDT tagjainak aktív és folyamatos véleményezésével, a zárva tartott mozi munkatársainak részvételével történt. A végén a dekorációs munkálatokba maguk a fiatalok is bekapcsolódnak – számolt be a részletekről Szalay Andrea önkormányzati sajtóreferens.

Elmondta, a munkálatok fele még hátra van, de már kialakították az új Dió Galériát, ahol a fiatal művészek kiállíthatják a festményeiket, fotóikat a nagyközönség előtt. Innen nyílik egy kisebb helyiség, ami nyolc-tíz személyes csoportfoglalkozásokra lesz alkalmas. Itt a hétköznapokban a fiatalok kikapcsolódását olyan népszerű multimédiás eszközök szolgálják, mint például a Playstation.

A diákok szeptembertől vehetik birtokba a felújított ingatlant, s már dekorálnak
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Természetesen a korábban megszokott programok, így például a koncertek is megmaradnak a belvárosi ingatlan falai között. Kisebb hangversenyeknek a kamaraterem ad otthont, míg a nagyobb létszámú eseményeket a nagyteremben rendezik meg. Az Uránia nem veszíti el a régi funkcióját sem, rendszeres filmklubbal is készülnek a szervezők – fogalmazott.

Hozzátette, az idősebb korosztály előtt sem marad zárva a rendezvénytér, például visszatér ide a kedvelt program, az Aranyéletkorúak Matinéja is. Megtudtuk, a rendezvényszervezést szakemberekre bízzák. Ebben a VDT, az Agria Film Kft. és azok a leendő kollégát vesznek majd részt, akik az üzemeltetés feladatait végzik a jövőben.

Szalay Andrea elmondta, az Ifi Pont – ez a VDT központja, ahol ők és más szervezetek is megtarthatják az csoportülésüket – azért is költözik a megújult épületbe, mivel a régi Dobó téri irodát már kinőtték. A már bejáratott ifjúsági események, a tanácsadások és az egyéni foglalkozások sem maradnak el.

– A munkálatok befejezése nyár végére várható, a fiatalok szeptember elsejétől vehetik birtokba a felújított épületet. Jelen állás szerint az Agria Film Kft. végzi az üzemeltetés feladatait, ahogy a korábbi években is, de ez természetesen változhat – tájékoztatott az egri önkormányzat sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában