bikavér ünnep

2020.08.23. 19:40

A különlegesség volt az egri borünnep legfontosabb jellemzője

A Szent István-napi ünnepre esett idén az Egri Bikavér Ünnep hivatalos érsekkerti megnyitója. A négynapos rendezvényen a kiváló italok és ételek mellett ragyogó napsütés is segítette a jó hangulatot. Meg is telt a a park mind a négy napon. A hegyközség elnöke szerint a rendezvény a borászok ünnepe.

Sike Sándor

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Bár ez a közös négy nap a találkozások öröméről szól, vigyázzunk egymásra, a biztonsági tanácsokat mindenki kövesse! Mi azon leszünk, hogy biztosítsuk a felhőtlen, de mégis felelősségteljes szórakozás feltételeit. Talán kijelenthetjük, az eddigieknél is fontosabb találkozások színtere az idei fesztivál, ahol családok, baráti társaságok, régi ismerősök koccinthatnak újra azzal az egri borral, amely ereje most a közösségben és az összetartásban is rejlik – ezekkel a szavakkal indította útjára augusztus 20-án a XXIV. Egri Bikavér Ünnep négynapos rendezvényét az egri hegyközség hegybírája, Tarsoly József.

Simkó Zoltán a hegyközség elnöke arról beszélt a borgasztronómia fesztivált köszöntve, hogy az esemény a borászok közösségének ünnepe, olyan rendezvény, amelyen találkozhatnak a borkedvelők közösségével. Felhívta a figyelmet arra az országos plakátkampányra, amivel a fiatal generációt szeretnék a borfogyasztásnak megnyerni. Arról is beszélt, hogy a bornak az ad különös jelentőséget, hogy vírusgyérítő, immunerősítő hatásai vannak, így segíthetik a megbetegedések elkerülését.

A fesztivál megnyitó ünnepségén hirdették ki a 2019. év egri szőlő-, illetve bortermelője, valamint az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért Érem díjazottjait.

Ők voltak a legjobbak

A méltatások szerint a 2019. év Egri Szőlőtermelője címet elnyert Pelle Béla szőlész-borász technikusként kezdett a Magyar Állami Pincegazdaságnál, első és egyben az utolsó állandó munkahelyén. A szakmai ranglétrán lépegetve az igazgatói posztig jutott. Munkája meghatározó része a borászat volt, ám már 1969-től szőlőt is termelt. Mándoki Sándor, az év bortermelőjének eredményei magukért beszélnek: 2018-ban az Egri Borvidéki Borverseny legjobb fehér- és vörös bora, valamint az Egri Érsek Bora fehér és vörös bor kategóriában egyaránt az övé volt. Tavaly és 2020-ban borai hat aranyérmet értek el. Az Év Szőlő- és Borkultúrájáért emlékérmet a most 98 éves Dancz Pálnak ítélték oda. A díjat azzal érdemelte ki, hogy 1949-től a szőlő- és borkultúra fejlesztéséért végzett tevékenységével a város hírnevét, nemzetközi tekintélyét emelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában